Dragnea propune pacea între partide: pact politic pentru dezvoltarea ţării. Ce spune Oprea

Saturday, 29 August 2015, 09:28 Sursă: Mediafax

Liderul PSD Liviu Dragnea propune încheierea unui pact al tuturor forţelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani, spunând că "epoca Traian Băsescu", una a "războiului", s-a încheiat, iar actualul şef al statului "nu pare că-şi doreşte războaie politice cu orice preţ".

Adaugă părerea ta

UPDATE 14.05 Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, referitor la propunerea liderului PSD Liviu Dragnea privind încheierea unui pact al forţelor politice pentru o strategie de dezvoltare a României pe 20-30 de ani, că este "o idee foarte bună" şi va susţine "cu toate forţele" acest proiect.

"Întotdeauna UNPR a militat pentru dialog, pentru stabilitate economică şi politică a României. Este o idee foarte bună, este nevoie de un astfel de pact", a spus Oprea, întrebat în legătură cu propunerea lui Dragnea.

"Într-un context complicat, aş putea spune, de securitate - vedeţi ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă în Europa -, este nevoie şi este o idee foarte bună şi voi susţine cu toate forţele acest proiect", a adăugat liderul UNPR.

Gabriel Oprea a participat sâmbătă la lucrările Şcolii de vară a UNPR, organizată la Costineşti.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Liviu Dragnea a spus, vineri seară, la Şcoala de Vară a femeilor social-democrate, că doreşte un armistiţiu politic pe termen lung care să ducă la realizarea unui plan de dezvoltare strategică a ţării, potrivit Mediafax.

"Vreau să promovăm ideile unei păci politice eficiente, ale unui armistiţiu politic pe termen lung. Vreau să promovăm ideea unui pact politic al tututor forţelor politice pentru a putea realiza un plan de dezvoltare eficientă şi strategică a acestei ţări pentru următorii 20-30 de ani. Gândiţi-vă ce ar înseamna să mergem ca şi până acum. O guvernare construieşte ceva, mai mult sau mai puţin, vine următoarea guvernare şi dărâmă tot sau se preocupă un an, doi să schimbe tot ce au făcut cei dinainte. Şi România după fiecare ciclu politic pierde un an sau doi şi pierde în competiţia din ce în ce mai dură cu celelalte popoare. Nu cumva e mai bine ca noi să promovăm aceste idei de un climat politic bazat pe dialog şi continuitate, nu cumva este posibil ca noi să ne putem strânge toate forţele politice în jurul marilor proiecte naţionale, în jurul unui proiect de ţară care să fie peren şi să nu mai poată fi schimbat de nicio forţă politică pentru că a participat la construcţia lui", a declarat Liviu Dragnea.

El a menţionat că toate scandalurile din perioada când Traian Băsescu a fost preşedinte nu au folosit nimănui şi că atunci România a pierdut oportunităţi importante.

"Gândiţi-vă la cei 10 ani care au trecut. Zece ani sfâşiaţi de războaie permanente politice, de conflict permanent, de hărţuieli permanente în care s-au frânt destine, în care România a pierdut momente importante şi oportunităţi importante. Gândiţi-vă cum ar fi fost guvernele Victor Ponta dacă ar fi fost un alt climat politic, bazat pe dialog, fiecare cu doctrina lui, faţă de perioada în care trebuia tot timpul să răspundă unor atacuri venite din alte zone. Cui a folosit acest lucru ? A folosit românilor ? Nu. I-a folosit lui Traian Băsescu ? Nu. Ne-a folosit nouă ? Nu. Poate a folosit celor care nu iubesc această ţară. (...) Nu putem spune că au fost ani pierduţi, dar au fost nişte oportunităţi ratate", a explicat liderul interimar al PSD.

El a adăugat că îşi doreşte ca această perioadă să fie depăşită şi să se intre într-o nouă epocă politică.

"Îmi doresc foarte mult să intrăm într-o nouă epocă politică. Epoca Traian Băsescu, o epocă a războiului, s-a consumat, suntem într-un moment de inflexiune. Avem un preşedinte care nu pare că-şi doreşte războaie politice cu orice preţ, haideţi să-l folosim, haideţi să-l lăsăm să ne folosească. Sper să înţeleagă şi preşedintele, sper să înţelegem şi noi, liderii de partid şi membrii de partid, că un război politic permanent dus cu orice preţ şi cu mize foarte mici nu face decât să afecteze viitorul acestei ţări", a afirmat Liviu Dragnea.

Şcoala de Vară a femeilor din PSD se desfăşoară, de vineri până duminică, la Mamaia, evenimentul de vineri seara fiind însă găzduit de Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski" din Constanţa.