Premierul Viorica Dăncilă intenționează să schimbe în zilele următoare conducerea ANRM, potrivit unor surse de la Palatul Victoria, dar încă nu s-a hotărât pe cine va pune în loc, fiind mai multe organizații PSD influente care forțează numirea unor persoane apropiate înainte de congresul PSD din 29 iunie 2019, scrie discoverproject.
“Oricine ar fi nu are cum să fie mai rău decât acum, când ANRM a fost confiscată de o grupare cu multe probleme penale, controlată de Ionel Arsene, liderul PSD Neamț, un fidel aliat al lui Dragnea din ultimii ani”, au spus pentru DiscoverProject surse guvernamentale.
Arsene, el însuși cu numeroase dosare de corupție la activ, controlează instituția prin intermediul lui Dorinel Ursărescu, principalul consilier al președintelui ANRM, Gigi Dragomir, ambii fiind susținuți de liderul PSD Neamț. Deși are deja o condamnare definitivă pentru trafic de influență, fiind cercetat și în alte două dosare de corupție, Ursărescu conduce de fapt ANRM, la ordinele lui Arsene, confirmă și oameni din interiorul agenției.
Cei doi, Dragomir și Ursărescu, au fost numiți la conducerea ANRM, în 2017, ca să servească interesele unei grupări de afaceri ce intenționa să acapareze resurse naturale, susțin surse din interiorul instituției.
Fost deputat PNL, Ursărescu a trecut apoi la ALDE, prin negocieri directe cu Daniel Chițoiu și Călin Popescu Tăriceanu. Prieten bun în trecut cu Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț, Ursărescu a trecut apoi în tabăra lui Ionel Arsene, la începutul anului 2012, când ambii erau consilieri județeni la Neamț, iar PNL și PSD formau alianța USL.
Potrivit unor surse din PNL, omul care l-a susținut constant pe Ursărescu, în ultimii cincisprezece ani, este generalul SRI (în rezervă), Dumitru Bădescu, fostul șef al direcției de contraspionaj economic din SRI, până în 1999, trecut în rezervă în 2006. În 2006, fiul lui Ursărescu și fiul generalului s-au asociat în compania Green Energy, cu fiul lui Gheorghe Ștefan.
Ionel Arsene a reușit să-l impună ca ministru al economiei pe Dănuț Andrușcă, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi. Andrușcă l-a numit, în 2018, ca administrator provizoriu pe Andrei George Ursărescu (31 de ani), fiul lui Dorinel Ursărescu, în conducerea Salrom, ca un prim pas pentru a deveni președintele societății naționale.
Fiul lui Ursărescu n-a putut fi confirmat definitiv în funcție pentru că avea cazier fiscal, după ce a devalizat una din firmele sale (compania lui Civica Construct SRL este urmărită penal, în prezent, pentru o fraudă de peste 3 milioane de lei).
Astfel, Arsene a promovat-o la conducerea companiei de stat pe fosta lui colaboratoare Oana Gianina Bulai, pe care o promovase mai întâi, în martie 2018, ca unul dintre consilierii premierului Viorica Dăncilă, la insistențe lui Liviu Dragnea. Bulai, 39 de ani, a fost susținută în administrația locală din Neamț de Ionel Arsene. Bulai este și ea marginalizată la conducerea companiei naționale, urmând ca la următoarea ședință a acționarior de la Salrom, care are licențe importante pentru exploatarea unor resurse de la ANRM, să o revoce din administrația companiei.
Familia Ursărescu are probleme în afaceri și datorii restante la bănci, companiile deținute de soția și fiul fostului deputat fiind în insolvență și executate silit în mai multe dosare.
Principalul vizat de schimbările de la conducerea ANRM, Gigi Dragomir, este un personaj discret, fără studii solide, care și-a început afacerile în anii’90, cu “păcănele”, săli de jocuri mecanice în Brăila și Galați, orașul în care locuiește.
Deși conduce o instituție strategică, ANRM, Dragomir nu și-a publicat CV-ul.
Saltul în afaceri l-a făcut în 2003, când s-a asociat cu Maricel Oancea și Emil Mihăilă, ambii lideri de sindicat ai FSS Metarom, organizația sindicală care activa pe platforma siderurgică ArcelorMittal. Compania lor, Magimetal SRL, a început să facă afaceri chiar cu combinatul siderugic, astfel că cei doi lideri de sindicat s-au retras formal din afacere, iar Dragomir a cooptat-o în afacere pe soția lui, Doina Dragomir (născută în 24 octombrie 1968).
Afacerile cu combinatul au continuat și prin intermediul altor companii de familie – Jordy Impex și Jordy Security- care au avut puncte de lucru chiar în curtea combinatului siderurgic.