Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Deputatul Adrian Merka, trimis în judecată pentru conflict de interese

Monday, 02 June 2014, 11:16 Sursă: Mediafax

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că deputatul Adrian Merka a propus angajarea, în cadrul biroului său parlamentar, a părinţilor săi şi a avizat contractele individuale de muncă ale acestora pe o perioadă determinată, în baza cărora aceştia au obţinut în total 39.180 de lei, sumă plătită din bugetul Camerei Deputaţilor.

Dosarul lui Adrian Merka va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În noiembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Parchetului instanţei supreme să facă verificări în cazul deputatului Adrian Merka, pentru conflict de interese, întrucât în perioada 15 decembrie 2008 - 17 octombrie 2011, şi-a angajat părinţii în funcţia de şef cabinet în cadrul biroului său parlamentar.

ANI preciza că în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu Camera Deputaţilor de către părinţii deputatului Merka, mama acestuia a realizat venituri nete în sumă totală de 28.245 de lei, iar tatăl său a avut venituri nete de 4.533 de lei.

Potrivit articolului 253 indice 1 din Codul Penal, "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ