Coronavirus - România: 110217 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

De la Inspecţia Judiciară la Secţia de investigare a magistraţilor

Tuesday, 20 November 2018, 19:16 Sursă: REALITATEA.NET

Luni, 19 noiembrie, a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Unul dintre cei înscrişi este procurorul Gheorghe Stan, inspector şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, au confirmat surse oficiale pentru Stiripesurse.ro

După două mandate în fruntea Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan ar putea prelua conducerea nou-înfiinţatei secţii din cadrul Parchetului General, secţie care are competenţa exclusivă de instrumentare a dosarelor penale în care sunt implicaţi magistraţi. În cursă s-a mai înscris, potrivit surselor oficiale, şi Florena Esther Sterschi, actual procuror şef interimar al Secţiei.

Potrivit unor surse din cadrul CSM, candidatura lui Gheorghe Stan a stârnit deja agitaţie în Secţia pentru Procurori. Membrii Secţiei, în frunte cu fostul vicepreşedinte Cristian Ban, au transmis deja că se vor opune desemnării vicepreşedintelui Inspecţiei Judiciare în funcţia de procuror şef al Secţiei, după ce au recurs, fără succes, la tot felul de manevre pentru a bloca operaţionalizarea noii secţii.

Gheorghe Stan şi Lucian Netejoru (procurorul şef al Inspecţiei Judiciare) au devenit inamicii principali ai unei părţi din magistratură după ce au pus în practică fără menajamente mai multe controale şi acţiuni disciplinare în care au fost vizaţi Laura Codruţa Kovesi şi alţi procurori DNA. În ciuda numeroaselor nereguli descoperite, Secţia pentru procurori a CSM a respins pe bandă orice acţiune disciplinară, ajungându-se în situaţia în care procurorii din CSM să considere că încălcarea Constituţiei (constatată fără echivoc de CCR) nu reprezintă abatere disciplinară. În timpul controalelor efectuale de Inspecţia Judiciară la DNA nu au lipsit informaţiile despre posibile dosare deschise de DNA pe numele unor inspectori. Vizat a fost şi Lucian Netejoru, inspectorul şef al IJ. Deşi Laura Codruţa Kovesi a declarat public faptul că Netejoru nu este cercetat de DNA, o ordonanţă de clasare recentă arată că judecătorul era cercetat chiar în timp ce şefa DNA de la acea dată susţinea contrariul.

Pe 26 noiembrie, CSM va anunţa lista candidaţilor care îndeplinesc criteriile pentru a participa la concurs, iar în perioada 3-10 ianuarie 2019 vor avea loc interviurile candidaţilor pentru funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.


Vezi mai multe


Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ