Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Dănicilă îi scrie lui Juncker, după documentul cerut de CE, în 2012. Posibile ingerinţe în Justiţie

Wednesday, 21 March 2018, 13:30 Sursă: REALITATEA.NET

"Am hotărât ca astăzi să trimit o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, prin care cer detalii legate de aceste aspect care mi se pare total nepotrivite, în neconcordanţă cu ce presupune MCV. Este important să lămurim aceste lucruri şi să pornim de la o cooperare firească", a afirmat Dăncilă", a spus Dăncilă, la Guvern.

"În document erau solicitate date despre dosare aflate pe rol şi mai grav era că aveam şi nume despre care se cerea stadiul în care se află procesul şi paşii care trebuie urmaţi. Am solicitat ministerului Justiţiei o analiză a cererilor pe care le-a făcut Comisia Europeană către Ministerul Justiţiei, dacă între 2012 şi 2018 au mai fost astfel de solicitări. Am primit astăzi documente de la ministerul Justiţiei, care reconfirmă ce a apărut în spaţiul public, că astfel de pracici au mai fost făcute", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Ce spune Comisia Europeană: Este un document tehnic obişnuit 

Pe de altă parte, Comisia Europeană arată, într-un răspuns că documentul MCV din 2012 „a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV”.

„Acest document a făcut parte din schimburile tehnice obișnuite în cadrul MCV în urmă cu câțiva ani (2012), în legătură cu obiectivul nr. 3 - „consolidarea progreselor deja făcute, continuarea anchetelor într-un mod profesionist și non-partizan a anchetelor asupra acuzațiilor de corupție la nivel înalt”. Așa cum știți, MCV este un proces al cărui scop este monitorizarea progreselor făcute de România într-un anumit set de obiective, agreate de ambele părți”, arată Christian Wigand, purtător de cuvânt în cadrul Comisiei Europene.

Dragnea: Imixtiune brutală în actul de justiţie

Reamintim că luni, Liviu Dragnea a anunțat luni că premierul Viorica Dăncilă va trimite o scrisoare Comisiei Europene, prin care va cere explicații, după ce în spațiul public a apărut un presupus document ce ar ține de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), prin care se solicitau informații, cu nume și prenume, despre stadiul unor procese de mare corupție din România. Documentul datează din 2012.

„Este o listă într-un document MCV, din câte am înțeles, de persoane care erau în diferite faze ale unor proceduri judiciare, dosare sau procese pe rol. Dna prim-ministru ne-a informat că Guvernul sau/și ministrul justiției vor transmite o scrisoare de solicitare de clarificări la Comisia Europeană în legătură cu acest document, în care să încerce să afle și să aflăm cu toții ce a stat la baza întocmirii acestei liste, care sunt informațiile pe care s-au bazat și de ce s-a făcut această solicitare, pentru că deja din ce în ce mai mulți - dintre cei care și-au exprimat deja un punct de vedere - consideră și se poate considera că aceea a fost o imixtiune brutală în actul de justiție din România și se poate spune chiar că, de fapt, era o inducere a unei direcții ca acele persoane să fie neapărat condamnate. Nouă ni se pare ceva fără precedent, ceva foarte grav și din acest motiv susținem demersul pe care l-a anunțat doamna prim-ministru”, a anunțat luni liderul PSD, Liviu Dragnea.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ