Coronavirus - România: 112781 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Comisia juridică retrimite către conducerea Senatului Hotărârea în cazul Șova

Tuesday, 21 April 2015, 17:34 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE 18:00 Ședința Comisiei juridice s-a încheiat. Senatorii juriști au hotărât că vor trimite către conducerea Senatului un proiect de hotărâre pentru respingerea cererii de arestare preventivă, în cazul lui Dan Șova. Cel mai probabil, mâine va avea loc o nouă ședință a conducerii Senatului în care se va decide ce se face mai departe cu acest proiect de hotărâre de respingere, a relatat corespondentul Realitatea TV.

UPDATE 17:10: Există cvorum și, din moment în moment, poate începe această ședință a Comisiei juridice, în care senatorii juriști vor decide ce fac cu hotărârea în cazul senatorului Dan Șova. Comisia juridică a fost însărcinată să redacteze o hotărâre pe cazul Dan Șova. Nu s-a specificat dacă este vorba de o hotărâre de respingere sau aprobare, în cazul senatorului Dan Șova, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a declarat că, în viziunea sa, nu este procedural ca cei 11 membri ai Comisiei să se substituie plenului Senatului, "singurul competent a se pronunța unui astfel de act". 

"După părerea mea, este neregulamentar. (...) Comisia juridică va trebui să răspundă într-un fel sau altul asupra solicitării BP. Nu putem să ignorăm acea solicitare, dar un lucru este foarte clar — Comisia juridică poate face propuneri, poate face proiecte de Hotărâri pe care să le ducă mai departe către plen, dar asupra hotărârilor Senatului se pronunță doar plenul. Plenul este singurul competent a se pronunța unui astfel de act. Eu voi lua în discuție solicitarea în Comisie, le voi spune acest punct de vedere colegilor mei și dacă ei vor considera că putem vota așa ceva, eu am să depun plenului (Hotărârea — n.r.) cu aceste rezerve pentru că nu cred că se poate substitui Comisia, în cazul acesta, plenului", a declarat Boboc, la finalul ședinței Biroului permanent de marți.

Cătălin Boboc a precizat că, procedural, hotărârile Senatului sunt redactate de către Departamentul Legislativ al instituției și a subliniat că le va propune colegilor săi să redacteze un proiect de hotărâre, prin care să se constate că, în urma votului din 25 martie, au fost îndeplinite condițiile încuviințării reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

"Pot să vă spun ce anume am de gând să propun, ce anume va ieși în urma unui vot care este eminamente politic și în Comisie, chiar dacă majoritățile sunt cam aceleași din plen, nu se va putea decât prin vot. Nu se poate Comisia juridică pronunța prin vot asupra unei hotărâri a Senatului. Eu am să propun un proiect de hotărâre către plenul Senatului. Voi propune colegilor mei să redactăm noi o hotărâre prin care vom constata că au fost îndeplinite condițiile încuviințării cererii", a mai spus Boboc.

Pe de altă parte, președintele Comisiei juridice a subliniat că dacă această hotărâre va fi respinsă de către plenul Senatului, atunci "vom fi de asemenea într-un conflict".

Întrebat dacă prin această solicitare a BP, social-democrații urmăresc 'tergiversarea' acestui caz, Cătălin Boboc a replicat:

"Nu cred că e vorba. Dacă vreți, lipsă de curaj în asumarea unei greșeli și până la urmă cei care au greșit la momentul respectiv trebuie să își asume. (...) Cred că în primul rând greșeala aparține staff-ului care nu l-a informat corect pe președinte, dar și președintele Senatului trebuia să vegheze asupra bunei desfășurări a lucrărilor de după ședința aceea a plenului".

Reamintim că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Biroul Permanent (BP), convocat marți, a luat decizia de a solicita Comisiei juridice să redacteze, ca urmare a deciziei CCR din 8 aprilie, textul hotărârii Senatului prin care se constată rezultatul votului exprimat de senatori, în data de 25 martie, cu privire la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.

Tăriceanu a subliniat că decizia CCR este obligatorie.

"Există opinii juridice diverse în această privință. Pot să iau notă de ele, dar în final trebuie să prevaleze decizia CCR. Avem obligația. Deciziile CCR sunt obligatorii și decizia CCR este extrem de clară, de explicită: obligă Senatul să redacteze hotărârea din 25 martie. Curtea a considerat că în 25 martie votul a reprezentat hotărârea Senatului și că trebuie să fie redactată și trimisă spre publicare", a spus el.

Întrebat dacă își va asuma hotărârea pe care Comisia juridică urmează să o redacteze, Călin Popescu Tăriceanu a replicat:

"Hotărârile sunt ale Senatului și hotărârea Senatului a fost votul pe care l-a dat. Sunt anumite voci care cred că președintele Senatului își asumă anumite decizii. Președintele Senatului formalizează deciziile pe care Senatul le ia. Să fiu bine înțeles — președintele Senatului nu ia hotărâri în nume propriu", potrivit Agerpres.

 

 

Cazul Şova. Tăriceanu convoacă Biroul Permanent

 

Cazul Şova. Tăriceanu, atac dur la adresa CCR

 

 

 
 
Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ