Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cine sunt politicienii vechi care au ratat Parlamentul: Atanasiu, Boagiu sau Cristiana Anghel

Friday, 16 December 2016, 09:45 Sursă: REALITATEA.NET

Fostul ministru al Muncii în Guvernul Ungureanu Claudia Boghicevici nu a mai prins un loc de Parlamentar la alegerile din 11 decembrie. Deputat PDL de Arad din 2008, Boghicevici a candidat din nou pe listele PNL, dar fără a reuşi să ajungă în Legislativ. Nici Verginel Gireadă, deputat PNL de Botoşani din 2012, nu a reuşit să îşi reînnoiască mandatul. El a fost ales pe listele USL în decembrie 2012, deşi cu doar câteva luni mai devreme fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu şi uz de fals.

Poate cel mai celebru liberal care a rămas în afara Parlamentului este Teodor Atanasiu, considerat unul dintre greii PNL şi un apropiat al fostei preşedinte a partidului, Alina Gorghiu. Senator de Alba din 2012 şi deputat, tot de Alba, din 2008, Atanasiu a candidat în 2016 pe lista PNL Buzău tot la Senat, fiind chiar cap de listă.

Cu toate acestea, nu a reuşit să-şi reînnoiască mandatul. Nici fostul ministru al Pădurilor şi Apelor în Guvernul Ponta, Lucia Varga, nu a intrat în Parlament. Deputat de Bihor din 2008, Varga a candidat la alegerile din 11 decembrie pentru un loc de senator de Constanţa, după o serie de conflicte cu liderul organizaţiei de bihorene, Ilie Bolojan. Lucia Varga a fost şi preşedinta organizaţiei de femei a PNL, poziţie din care a demisionat în toamna acestui an. Fostul prezentator OTV Tudor Barbu, devenit în 2012 senator PPDD şi transferat ulterior la PNL, a rămas şi el în afara Parlamentului.

El a fost pus de PNL cap de listă la Senat în Gorj, dar nu a reuşit performanţa de a-şi reînnoi mandatul în Legislativ. Cristina Pocora, fost purtător de cuvânt al PNL şi autor al amendamentului privind dublarea alocaţiilor pentru copii, nu a intrat nici ea în Parlament. Deputat din 2008, Pocora a candidat pe 11 decembrie pentru un fotoliu de senator. Deşi a deschis lista PNL din Ialomiţa, Cristina Pocora nu a obţinut mandatul. Un alt nume greu rămas pe dinafară este cel al Ancăi Boagiu. Ministru al Transporturilor în Guvernele Isărescu şi Boc şi ministru al Integrării Europene în cabinetul Tăriceanu, Boagiu a fost şi deputat între 2000 şi 2008, iar în ultimii opt ani a fost senator.

Ea a candidat pe 11 decembrie pentru un mandat de deputat de Maramureş, dar a pierdut mandatul în faţa Vioricăi Cherecheş, mama primarului arestat al municipiului Baia Mare. Nici Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în Guvernul Tăriceanu şi apoi ministru al Muncii în Guvernul Boc, nu a reuşit să acceadă în Parlament.

Ea a deţinut un mandat de deputat PDL din 2008 până în 2012 şi a candidat la parlamentarele din 11 decembrie tot pentru un mandat de deputat de Bucureşti. Barbu a fost însă a şasea poziţie pe listă, iar PNL a reuşit să trimită în Camera inferioară abia trei deputaţi. O serie de alţi liberali, dintre care mulţi senatori şi deputaţi care au încercat să-şi reînnoiască mandatele, au fost victimele dezastrului electoral înregistrat de PNL la alegerile din 11 decembrie. Printre aceştia se numără Vasilica Miron, liderul organizaţiei PNL Baia Mare - Mircea Dolha şi Alexandru Muraru, fratele geamăn al consilierului prezidenţial Andrei Muraru.

Un alt partid care a eşuat să trimită în Parlament o serie de politicieni cunoscuţi este ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Partid format în cea mai mare parte din traseişti, ALDE a avut la alegerile parlamentare din 11 decembrie şi cea mai mare proporţie de candidaţi cu probleme penale. Unii dintre aceştia, precum Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian sau Steluţa Cătăniciu, au intrat în Parlament şi au reuşit să-şi reînnoiască imunitatea. Alţii însă au rămas pe dinafară.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ