Ce propune Tomac pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor. Inițiativa, depusă în Parlament

Tuesday, 23 February 2016, 20:54, Sursă: REALITATEA.NET

Deputații Mișcării Populare au inițiat în Parlament un proiect de lege care modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, astfel încât tinerii în vârstă de până la 35 de ani, care intenționează să lucreze în mod independent, să poată beneficia de subvenționare, potrivit HotNews.ro.

"Cred că ne preocupăm prea puțin, în Parlamentul României, de tineri. Vorbim mereu de pensii, mai mult sau mai puțin speciale, însă niciodată despre cum îi putem încuraja pe tineri să pornească pe propriul drum. Inițiativa legislativă pe care am depus-o, astăzi, este tocmai în sprijinul acestora. Este o măsură nouă, inspirată din practicile europene, care soluționează în mod natural, prin auto-ocuparea absolvenților, problema șomajului în creștere în rândul tinerilor", a  declarat Tomac, potrivit unui comunicat de presă al formațiunii.

Cheltuielile generate de punerea in aplicare a acestei initiative legislative se vor efectua incepand cu anul viitor, in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit inițiatorilor, impactul bugetar calculat pentru anul 2017 este de 83 milioane lei, cu o medie de 80 milioane de lei pe an în următorii cinci ani.

Proiectul prevede că subvenționarea antreprenoriatului absolvenților se acorda, la cerere, persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) sunt absolventi ai institutiilor de invatamant;
b) au varsta pana la 35 de ani;
c) sunt someri;
d) nu au mai desfasurat o activitate independenta in calitate de titular al unei intreprinderi individuale, de titular al unei forme individuale de exercitare a unei profesii liberale, sau de persoana fizica autorizata;
e) au beneficiat de serviciile de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente prevazute la art. 57 alin. (1) lit. d) si art. 71;
f) se obliga sa infiinteze o intreprindere individuala, o forma individuala de exercitare a unei profesii liberale, sau sa dobandeasca calitatea de persoana fizica autorizata, in conditiile legii.