Banii statului pentru copy paste! Beneficiar: Cumpănașu

Wednesday, 11 September 2019, 14:29 Sursă: REALITATEA.NET

Asociația pentru Implementarea Democrației, condusă de Alexandru Cumpănașu, a primit în septembrie 2018 o finanțare de un milion de lei, nerambursabilă, pentru proiectul “Românismul: trecut, prezent și viitor”, scriu jurnaliştii de la Libertatea.ro. Din această sumă, peste 800 de mii de lei au reprezentat drepturi de autor și drepturi conexe, încasate direct de Cumpănașu.

600 de mii de lei au fost pentru trei broşuri care au în total 50 de pagini. Adică, Ministerul Culturii a plătit câte 200 de mii de lei pentru fiecare broşură, care ar fi trebuit să fie creaţii originale ale organizaţiei lui Cumpănaşu. În realitate, potrivit Libertatea.ro, Ministerul Culturii a plătit pentru texte copiate de pe Wikipedia și de pe alte site-uri, inclusiv de pe site-ul Jandarmeriei Române.

Un exemplu este secţiunea dedicată lui Liviu Rebreanu. Dacă în Wikipedia scrie că “Liviu Rebreanu a fost un prozator și dramaturg român, membru titular al Academiei Române, în broșura lui Cumpănașu: “Liviu Rebreanu a fost un prozator și dramaturg român, dar și membru titular al Academiei Române”. Singura modificare fiind apariţia lui "dar şi".

Cumpănaşu a încasat direct banii, în urma unei înţelegeri cu propria asociaţie, reprezentată de soţia sa. Între cei doi a existat chiar şi o negociere asupra preţului.

Într-o reacţie pentru Libertatea, Alexandru Cumpănaşu a precizat că banii de la Ministerul Culturii au fost pentru trei cărţi, cu câte 200 de pagini fiecare, pe care le-a scris în două luni. Cumpănaşu a explicat că a putut să facă asta pentru că citez; ”am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: POLITICĂ
Adaugă părerea ta
Alte articole din: POLITICĂ