Coronavirus - România: 62547 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri prezidențiale 2019. Când ar putea avea loc alegerile prezidențiale în România?

Tuesday, 26 March 2019, 11:38 Sursă: REALITATEA.NET

Alegeri prezidențiale 2019 România.  Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi, fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014.

Calendarul alegerilor prezidențiale din România 2019 urmează să fie stabilit de Guvern.

Momentan, nu s-a stabilit o dată exactă a alegerilor prezidențiale. Ele vor avea loc la sfârșitul anului următor, în noiembrie sau în decembrie.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Ce prevede Constituția României?

Art. 81 – Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

(w500) alegeri pr

Pe ce data vor avea loc alegerile europarlamentare 2019?

Alegeri prezidențiale 2019 România. Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi, fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014. Potrivit articolului 81 din Constituția României, „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”, astfel că Iohannis este eligibil pentru realegere și deja și-a anunțat candidatura, potrivit wikipedia.org.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Lista posibililor candidați pentru alegerile prezidențiale 2019

Pe lângă președintele Klaus Iohannis, au mai dat de înțeles că vor să participe la cursa pentru pezidențiale și alți politicieni, printre care Dacian Cioloș. Mai sunt posibili candidați și Călin Popescu Tăriceanu din partea ALDE, Liviu Pleioșanu, candidatul independent Mircea Moise, Liviu Dragnea din partea PSD, dar și alții. Singurii care au anunțat oficial până acum sunt Klaus Iohannis și Mircea Moise, acesta din urmă fiind un român stabilit în Germania din 1987, scrie cancan.ro.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Klaus Iohannis a anunțat că va candida

Klaus Iohannis a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2019.

„Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunicat acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României. (…) Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure, evoluția nu e satisfăcătoare. Am urmărit în ultimele luni mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire este peste 80%, extrem de mult, arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică. ”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis, la sfârșitul anului 2018.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Liviu Dragnea nu s-a hotărât încă

Alegeri prezidențiale 2019 România. Liviu Dragnea ar putea fi un posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2019, din partea PSD. Cu toate acestea, social-democrații nu au spus nimic oficial. Un alt nume vehiculat este cel al Gabrielei Firea, dar aceasta a spus că nu va candida.

„Să fiu eu prezidenţiabilul… Dar mai e până atunci, domnişoară”, a declarat Liviu Dragnea într-un interviu. Președintele PSD pare să aibă susținerea colegilor de partid. Gabriela Firea îl vede pe el președinte: „Din punctul meu de vedere, cred că preşedintele partidului este persoana cea mai indicată, potrivită şi care trebuie să-şi preia acest rol cât se poate de serios.”

Alegeri prezidențiale 2019 România.  Călin Popescu Tăriceanu nu s-a decis dacă să candideze sau nu

ALDE l-ar vrea pe Călin Popescu la Palatul Cotroceni. Dorinţa a fost rostită cu voce tare de vicepremierul ALDE Graţiela Gavrilescu. Călin Popescu Tăriceanu nu a spus nimic concret, dar nu a exclus această posibilitate.

Alegeri prezidențiale 2019 România. „Nu m-am hotărât dacă să candidez, dacă să nu candidez, şi dacă voi candida nu voi face anunţul de pe acum (…) Este o discuţie (candidatura sa la prezidenţiale – n.r.) care este deliciul presei în ultima perioadă, iar multi din presă folosesc acest subiect ca motiv de dezbinare în coaliţie.

Nu am luat o decizie, vom lua o decizie prin consultări în coaliţie la un moment pe care îl vom considera oportun, dar mai important decât cine va candida este ce ne propunem şi cred că trebuie să venim cu un mesaj clar care să semnifice ruptura de actualul stil prezidenţial, de statul paralel, de un sistem care acoperă abuzurile împotriva cetăţenilor. (…) Trebuie să marcăm o ruptură completă şi să vedem ce rol are preşedintele. Am pledat de-a lungul timpului că este important ca România să se apropie de o republică parlamentară, şi nu una prezidenţială, pentru că acumularea de putere în mod necontrolat duce la excese”, a spus Călin Popescu Tăriceanu în aprilie 2018.Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ