Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alegeri prezidențiale 2019. Când vor avea loc alegerile pentru președinte? Lista candidați

Thursday, 30 May 2019, 09:55 Sursă: REALITATEA.NET

Alegeri prezidențiale 2019 România.  UPDATE // Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc pe 10 noiembrie, a anunțat premierul Viorica Dăncilă, în ședința de de Guvern din 9 iulie.

Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi, fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014.

Calendarul alegerilor prezidențiale din România 2019 urmează să fie stabilit de Guvern.

Momentan, nu s-a stabilit o dată exactă a alegerilor prezidențiale. Ele vor avea loc la sfârșitul anului următor, în noiembrie sau în decembrie.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Candidați

Cine și-a anunțat deja candidatura la prezidențiale 2019:

  • Klaus Iohannis
  • Bogdan Stanoevici
  • Mircea Moise

Singurii care au anunțat oficial până acum sunt Klaus Iohannis, Bogdan Stanoevici și Mircea Moise, acesta din urmă fiind un român stabilit în Germania din 1987.

Actorul Bogdan Stanoevici a anunțat, la începutul lunii mai 2019, că va candida pentru funcția de președinte al României ca independent, fără susținerea niciunui partid politic. 

Deși multă lume se așteapta ca candidatul PSD la prezidențiale 2019 să fie Liviu Dragnea, acest lucru nu mai este posibil în condițiile în care acesta a fost condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare. De asemenea, este posibil ca nici Călin Popescu Tăriceanu să nu candideze, ținând cont de rezultatele proaste obținute la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. 

Alegeri prezidențiale 2019. Cine este Bogdan Stanoevici, actorul care va candida la președinție?

Alegeri prezidențiale 2019 România. Dăncilă, anunț privind candidatul PSD la prezidențiale 2019

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, după condamnarea lui Liviu Dragnea, că PSD va face un Congres urmând ca atunci să fie desemnat și candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2019

”Nu am discutat când facem Congresul. Trebuie să vedem statutul, dacă toate prevederile sunt agreate sau facem modificări, apoi vom avea un Congres și vom desemna candidatul pentru prezidențiale”, a spus prim-ministrul, pe data de 29 mai 2019.

Cel mai probabil Congresul PSD va avea loc la sfârșitul lunii iunie 2019.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Ce prevede Constituția României?

Art. 81 – Alegerea Preşedintelui

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

(w500) alegeri pr

Alegeri prezidențiale 2019 România. Klaus Iohannis a câștigat ultimele alegeri prezidențiale în 2014, cu 54,43% din voturi, fiind învestit în funcție odată cu depunerea jurământului pe 21 decembrie 2014. Potrivit articolului 81 din Constituția României, „nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate”, astfel că Iohannis este eligibil pentru realegere și deja și-a anunțat candidatura, potrivit wikipedia.org.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Lista posibililor candidați pentru alegerile prezidențiale 2019

Pe lângă președintele Klaus Iohannis, au mai dat de înțeles că vor să participe la cursa pentru pezidențiale și alți politicieni, printre care Dacian Cioloș. Mai sunt posibili candidați și Călin Popescu Tăriceanu din partea ALDE, Liviu Pleioșanu, candidatul independent Mircea Moise, dar și alții.

Alegeri prezidențiale 2019 România. Klaus Iohannis a anunțat că va candida

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat miercuri că în continuare susţine ca alianţa PSD-ALDE să aibă un candidat comun la Preşedinţie şi crede că se va ajunge la acest rezultat, aşa că duminică seara, când a spus că va face un anunţ pe această temă, nu trebuie aşteptat "ceva spectaculos".

Klaus Iohannis a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 2019.

„Am luat o decizie importantă şi vreau să vă comunicat acum, în această dimineaţă frumoasă. Sunt ferm hotărât să candidez pentru un nou mandat de preşedinte al României. (…) Mi s-a părut că scena politică românească a intrat într-o fază destul de tulbure, evoluția nu e satisfăcătoare. Am urmărit în ultimele luni mai multe sondaje, toate arată că nivelul de nemulțumire este peste 80%, extrem de mult, arată că lumea nu mai are încredere în clasa politică. ”, a fost anunțul scurt făcut de Klaus Iohannis, la sfârșitul anului 2018.

(w500) Alegeri pr

LIVIU DRAGNEA, condamnat la închisoare cu executare

Dragnea: Susţin ca alianţa PSD-ALDE să aibă un candidat comun la Preşedinţie

Liderul PSD Liviu Dragnea declara miercuri, 22 mai 2019, înainte de a fi condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de închisoare, că în continuare susţine ca alianţa PSD-ALDE să aibă un candidat comun la Preşedinţie şi crede că se va ajunge la acest rezultat, aşa că duminică seara (26 mai 2019, n.r.), când a spus că va face un anunţ pe această temă, nu trebuie aşteptat "ceva spectaculos".

"Am văzut, după interviul meu de ieri (marți, n.r) foarte multe comentarii. Sunt proaste comentariile! Eu nu am spus nimic altceva decât ce spun de luni de zile, şi anume că vom prezenta punctul nostru de vedere privind candidatura la prezidenţiale după alegeri europarlamentare. Ce vă pot spune este că în continuare susţin ca alianţa PSD-ALDE să aibă un candidat comun şi cred că vom ajunge la acest rezultat, aşa că nu vă aşteptaţi la ceva spectaculos duminică seara. Le spun acest lucru şi celor care s-au supărat, şi celor care s-au bucurat. Noi ne concentrăm pe alegerile europarlamentare, pentru că sunt absolut convins că este important fiecare europarlamentar român care merge la Bruxelles", a afirmat Dragnea.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, marţi, într-un interviu la Adevărul Live, dacă se gândeşte să candideze la Preşedinţie în toamnă, el răspunzând că PSD va face anunţul chiar duminică seara, după alegerile europarlamentare.

„După alegeri, chiar duminică seara o să anunţăm”, a răspuns Liviu Dragnea.

Întrebat dacă mai merită să te baţi pentru funcţia de preşedinte, Dragnea a replicat: „Dacă mă întreba cineva cu un an în urmă, spuneam că nu. (...) Dar starea indusă în naţiune de către Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru funcţia prezidenţială devine foarte bun”, scrie hotnews.ro

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ