Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Achim Irimescu, propus pentru Ministerul Agriculturii, avizat în unanimitate

Monday, 16 November 2015, 15:46 Sursă: REALITATEA.NET

"De la 8 ani de la aderarea la ecarisaj situația este gravă în România. Suntem în situația de a fi în infringement. Recent, prim-ministrul a decis să se ocupe Ministerul Agriculturii de această problemă, dar este foarte greu, pentru că MADR nu poate avea niciun control în teritoriu asupra Consiliilor Locale", a răspuns Achim Irimescu, unei întrebări adresate de deputatul PSD, Liviu Harbuz, referitoare la strategia în domeniul ecarisării teritoriului, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că există intenția de a rediscuta problema și că în momentul de față "este conturată o idee".

"Avem în intenție să rediscutăm problema. Am discutat ieri și cu ministrul Agriculturii și este conturată o idee . Sper să reușim, pentru că nu mai avem timp. Noi am făcut multe demersuri și mult lobby la Bruxelles ca să amânăm decizia de infringement care va avea efecte grave pentru România, pentru că va interzice exporturile", a adăugat ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii.

Încă din anul 2013, România a primit un semnal de atenționare din partea Comisiei Europene pentru a-și pune la punct un sistem de ecarisare integrat și cât mai eficient, cerând să respecte legislația europeană și legile naționale privind colectarea și eliminarea acestor subproduse, iar concluzia misiunii din luna noiembrie 2012 a fost că sistemul de ecarisare nu a mai evoluat din 2010, anul când au fost eliminate subvențiile de la stat pentru transportul și distrugerea cadavrelor de animale.

Specialiștii ANSVSA considerau la acea vreme că sistemul de ecarisare ar trebui gândit ca un parteneriat public privat între instituțiile publice implicate, autorități locale și mediul privat, dar care să fie în coordonarea Autorității Veterinare deoarece este o activitate care aparține sistemului veterinar în cea mai mare parte.

România deține în jur de 1,152 milioane de gospodării, iar anual în sistemul de ecarisaj sunt distruse în total circa 25.000 de tone de cadavre de animale, din care aproape 230 de tone prin sistemul veterinar. La nivel național exista în sistemul de ecarisare circa 300 de unități implicate în lanțul de transport, prelucrare, distrugere, utilizare, depozitare a subproduselor de origine animală și a produselor derivate din acestea.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului în noul Cabinet Dacian Cioloș.

Alte articole din: POLITICĂ
Alte articole din: POLITICĂ