Regina Elisabeta a II-a, la 54 de ani de domnie

Monday, 30 November -1, 00:00 Sursă: Realitatea TV

Autor: Realitatea.NET
Regina Elisabeta a II-a aniversează astăzi 54 de ani de la urcarea pe tronul Marii Britanii. Evenimentul va fi celebrat prin mai multe salve de tun la Turnul Londrei şi în Green Park.

Născută la 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a este stră-strănepoata longevivei regine Victoria. Tatăl actualei regine a ajuns în mod neaşteptat să domnească în urma unui scandal care a uimit întreaga Europă. Fratele său, regele Eduard al 8-lea, a fost silit să abdice în anul 1937, după numai un an de domnie.

Clasa politică a timpului nu a putut accepta dorinţa suveranului de a se căsători cu o americancă divorţată, Bessie Wallis-Simpson. Astfel, tatăl Elisabetei a fost încoronat sub numele de George al 6-lea. Moartea lui, la 7 februarie 1952, a surprins-o pe prinţesă în timp ce se afla în Kenya, în voiaj de nuntă cu proaspătul său soţ, prinţul Phillip.

Ceremonia de încoronare a avut loc la 2 iunie 1953. În cele peste cinci decenii de domnie, Elisabeta a II-a a asistat la pierderea statutului de imperiu a Marii Britanii, prin proclamarea independenţei fostelor colonii.

Regina a traversat numeroase crize interne şi familiale, cea mai gravă fiind cea legată de divorţul fiului său cel mare. Popularitatea reginei a fost pusă la încercare şi de moartea fostei sale nurori, prinţesa Diana.

Prezumtivul moştenitor este prinţul William, în vârstă de 24 de ani, fiul mai mare al lui Charles.

Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: LIFESTYLE