Coronavirus - România: 422852 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UE, apel la Rusia să înceteze CONFLICTUL. DECLARAŢIE BOMBĂ: Rusia e practic în RĂZBOI contra Europei

Saturday, 30 August 2014, 17:49 Sursă: Mediafax

"Suntem într-o situaţie foarte dramatică", a declarat Barroso, la finalul unei întrevederi cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. "Am putea să ne regăsim într-o situaţie în care să ajungem într-un punct fără întoarcere dacă escaladarea continuă", a adăugat el.

"Noi vrem pace, nu război", a dat asigurări Poroşenko. "Dar suntem prea aproape de frontiera de unde nu mai există întoarcere", a subliniat el, acuzând din nou Rusia că a trimis trupe şi tancuri pe teritoriul ucrainean.

"În prezent, vorbim de soarta Ucrainei, dar mâine ar putea fi cea a securităţii şi stabilităţii Europei", a apreciat el.

Întrebat despre eventuale sancţiuni suplimentare ale UE împotriva Rusiei, Barroso a precizat că Comisia Europeană "a pregătit deja opţiuni în cazul în care statele membre decid să înăsprească sancţiunile". "Sper că vor fi pregătiţi să adopte noi măsuri", a adăugat el.

"Pot spune că agresiunea rusă nu va rămâne fără răspuns din partea UE", a declarat Poroşenko, care îi va informa după-amiază pe şefii de state şi de guverne despre situaţia din estul Ucrainei.

UE face apel la Rusia să înceteze "agresiunea" împotriva Ucrainei

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a făcut apel la Rusia să înceteze "agresiunea" împotriva Ucrainei, sâmbătă, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe, la Milano, relatează AFP.

"Toţi miniştrii şi-au exprimat profunda îngrijorare pe tema recentei agresiuni a trupelor ruse" contra Ucrainei, a declarat Ashton, înainte de a merge la Bruxelles pentru a participa la un summit al şefilor de state şi de Guverne, care se va concentra pe răspunsul care va fi dat în urma escaladării crizei ucrainene.

Ea a subliniat că cei 28 de lideri trebuie să decidă măsurile care vor fi adoptate.

UE a înăsprit sancţiunile la adresa Moscovei la sfârşitul lui iulie, adoptând pentru prima dată măsuri care vizează economia rusă.

Dar atitudinea Moscovei îi obligă pe liderii UE să adauge noi sancţiuni pentru a face presiuni asupra preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Cerem Rusiei să pună capăt ostilităţilor şi fluxului de arme şi personal în zona de conflict şi să-şi retragă forţele din Ucraina", a adăugat Ashton, care s-a exprimat alături de ministrul italian de Externe, Federica Mogherini.

Miniştrii "au fost foarte precişi asupra faptului că nu există o soluţie militară la conflict. Este nevoie de o soluţie durabilă care să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a adăugat Ashton.

Rusia este "practic în război contra Europei", afirmă preşedinta Lituaniei

Rusia este "practic în război contra Europei", a afirmat sâmbătă preşedinta lituaniană, Dalia Grybauskaite, făcând apel la europeni să trimită material militar Ucrainei, relatează AFP.

"Rusia este în stare de război cu Ucraina, o ţară care vrea să facă parte din Europa, ceea ce înseamnă că Moscova este practic în război contra Europei", a declarat Grybauskaite, la sosirea sa la summitul european de la Bruxelles, în condiţiile în care apar tot mai multe informaţii privind incursiuni ale trupelor ruse în Ucraina, dezminţite de Moscova.

Kievul şi occidentalii acuză Moscova că a trimis în estul Ucrainei soldaţi pentru a susţine rebelii proruşi care luptă cu forţele loiale Kievului, ceea ce Rusia dezminte.

Autorităţile de la Kiev au cerut joi statelor occidentale un ajutor militar "de anvergură" în contextul intrării trupelor ruse în estul separatist, generând temeri privind un război deschis între Rusia şi Ucraina.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN