Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tensiunile explodează. Iranul pregătește un răspuns ”devastator” pentru SUA și Israel

Monday, 24 September 2018, 11:04 Sursă: REALITATEA.NET

Mii de persoane au ieşit luni pe străzile din Ahvaz, pentru a funeraliile victimelor atacului de sâmbătă, când 25 de persoane, printre care 12 membri ai Gărzilor Revoluţionare, au fost ucise de un comando de patru persoane care a deschis focul în timpul defilării militare anuale marcând debutul războiului cu Irak (1980-1988).

'Aţi văzut răzbunarea noastră înainte (...) veţi vedea că răspunsul nostru va fi zdrobitor şi devastator şi veţi regreta ce aţi făcut', a declarat Hossein Salami, într-un discurs rostit înaintea funeraliilor, transmis în direct de televiziunea de stat.

Ministrul informaţiilor, Mahmoud Alavi, a declarat că o vastă reţea de suspecţi a fost deja arestată în legătură cu atacul de sâmbătă, a transmis agenţia de presă Mizan.

Luni, în jurul orei locale 08:30 (05:00 GMT), mulţimea îndoliată s-a adunat în faţa moscheii Sarollah, în centrul oraşului, în prezenţa ministrului informaţiilor.

Iranul a declarat pentru luni zi de doliu naţional. În provincia Khuzestan vor fi închise birourile publice, băncile, instituţiile de învăţământ.

În atentat au mai fost rănite 60 de persoane. Potrivit autorităţilor, atacatorii au fost ucişi.

Funeraliile sunt organizate pentru 12 victime, potrivit televiziunii de stat.

Autorităţile iraniene nu au făcut precizări despre identitatea celor ucişi sâmbătă.

Atacul de sâmbătă, unul din cele mai grave împotriva armatei de elită a Republicii Islamice, a dat o lovitură establishment-ului său de securitate într-o perioadă în care SUA şi aliaţii lor din Golf depun eforturi pentru a izola Teheranul.

Oraşul Ahvaz, situat la 560 km sud de Teheran, este capitala provinciei Khuzestan, regiune petroliferă cu populaţie majoritar arabă.

Iranul a acuzat o grupare separatistă arabă - care şi-a asumat responsabilitatea atacului -, dar şi Arabia Saudită, alte state arabe din Golf, Statele Unite şi Israelul că se află în spatele atentatului, care a mai fost revendicat şi de gruparea jihadistă Statul Islamic.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN