Secretele noilor submarine nucleare ruseşti din clasa Borei

Tuesday, 15 April 2014, 12:24 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Noul submarin este capabil să transporte 16 rachete nucleare intercontinentale cu încărcături multiple dirijabile independent(MIRV). Problemele tehnice  apărute la  actualele rachete nucleare intercontinentale Bulava au reprezentat un mare obstacol în calea dezvoltării noii clase de submarine Borei.

Proiectarea şi construcţia clasei de submarine Borei

Proiectul de dezvoltare a clasei de submarine Borei îşi are originea încă din perioada sovietică, pe la mijlocul anilor ’80 (Proiect 935). Proiectul sovietic a fost abandonat datorită faptului că nu s-a reuşit crearea unei  rachete balistice care să se integreze în planul noului submarin.

Proiectul 935 a fost redenumit 955  pentru a acomoda noile rachete nucleare intercontinentale Bulava((SS-NX-30), în locul  rachetelor  R-39UTTH Bark la care s-a renunţat.

Racheta Bulava este versiunea navală a rachetei nucleare intercontinentale Topol-M(SS-N-30). Dezvoltarea rachetei a fost afectată de o mulţime de teste eşuate care au pus sub semnul întrebării fiabilitatea modelului Bulava. Programul de dezvoltare a  rachetei  Bulava a ajuns să fie cel mai costisitor program  din istoria industriei de armament rusesc.

Continuarea pe Historia.ro


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EUROPA