Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia forțează scenariul separatist în Ucraina. Prima reacție dură a președintelui ales ucrainean

Thursday, 25 April 2019, 12:25 Sursă: REALITATEA.NET

Volodimir Zelenski, ales duminică noul președinte al Ucrainei, a cerut întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei vor putea primi mai ușor naționalitatea rusă, notează AFP.

Este primul mesaj dur la adresa Moscovei emis de președintele ales, considerat de unii comentatori drept rusofil.

Zelenski a afirmat în mai multe rânduri în campanie că va încerca să relanseze negocierile de pace din estul Ucrainei și a semnalat că ar putea fi mai deschis unui compromis.

Anunțul Rusiei, care a venit la doar câteva zile după alegerea sa, l-a forțat deja să adopte o poziție mai dură.

Echipa sa de campanie a emis un comunicat în care a subliniat că decizia Moscovei arată că Rusia este ”un stat agresor care poartă un război împotriva Ucrainei”.

O poziție dură a fost adoptată și de președintele în exercițiu, Petro Poroșenko.

Potrivit acestui decret publicat pe site-ul Kremlinului, o procedură simplificată le va permite locuitorilor din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, unde un război între separatişti pro-ruşi şi forţele ucrainene s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi în cinci ani, să primească un paşaport rus.

Vladimir Putin a semnat acest decret miercuri.

Mutarea considerată drept una extrem de importantă, de către politicieni și comentatori, are elemente asemănătoarea cu politica Rusiei din republicile separatiste georgiene Abhazia și Ossetia de Sud, observă The Guardian.

Moscova și-a justificat intervenția militară din 2008 și recunoașterea independenței acelor teritorii inclusiv inclusiv prin invocarea numărului mare de deținători de pașapoarte rusești din regiune.

 


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN