UPDATE 23:00 - Rusia şi Ucraina au anunţat că au făcut marţi un nou schimb de prizonieri de război, în conformitate cu acordul încheiat la discuţiile de pace de săptămâna trecută din Turcia. Este vorba de un număr nespecificat de persoane care erau bolnave şi rănite, relatează Reuters.
Acesta a avut loc după ce, luni, a fost efectuat un schimb iniţial de prizonieri cu vârsta sub 25 de ani.
„Ziua de astăzi marchează prima etapă a întoarcerii soldaţilor noştri grav răniţi şi suferinzi din captivitatea rusă. Toţi au nevoie de îngrijiri medicale imediate. Acesta este un act umanitar important”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, adăugând că schimburile vor continua.
„Facem totul pentru a-i găsi şi aduce înapoi pe toţi cei care sunt în captivitate”, a promis el.
UPDATE 22:40 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat pachetul de sancţiuni al UE, dar a cerut clarificări şi o reducere a plafonului de preţ la 30 de dolari pe baril.
”Capacitatea Rusiei de a continua războiul este direct legată de capacitatea de a vinde petrol şi de a ocoli barierele financiare. De aceea este necesar să limităm la maximum flota de petroliere a Rusiei, capacităţile lor tehnologice de extracţie şi rafinare şi să facem tot posibilul pentru ca preţul petrolului rusesc să fie mai mic decât pot suporta”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn.
Liderul de la Kiev a subliniat că ”fiecare partener ştie care este nivelul necesar al plafonului, 30 de dolari, nu mai mult”.
UPDATE 22:00 - UE propune un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei
Comisia Europeană a propus marţi cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la invazia Ucrainei, având ca scop reducerea veniturilor energetice ale Moscovei, restricţionarea activităţilor bancare şi a industriei militare, transmite Reuters.
Noul pachet prevede interzicerea tranzacţiilor cu gazoductele Nord Stream ale Rusiei, precum şi cu băncile care facilitează ocolirea sancţiunilor.
”Scopul Rusiei nu este pacea. Este să impună regula forţei... iar forţa este singura limbă pe care Rusia o înţelege”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, CE propune includerea a 22 de bănci ruseşti pe lista de sancţiuni şi extinderea restricţiilor de la eliminarea din sistemul global SWIFT la interzicerea totală a tranzacţiilor. Sunt vizate şi băncile din ţări terţe implicate în sprijinirea Rusiei, precum şi Fondul Rus de Investiţii Directe (RDIF), alături de filialele şi reţeaua sa extinsă.
În plus, Comisia a propus reducerea plafonului de preţ impus de G7 pentru ţiţeiul rusesc la 45 de dolari pe baril, faţă de 60 de dolari în prezent, pentru a reduce veniturile Moscovei din energie. Von der Leyen a precizat că subiectul va fi discutat săptămâna viitoare la summitul liderilor G7 din Canada. „Presupunerea mea este că vom lua această decizie împreună, în cadrul G7. Am început împreună, a funcţionat ca măsură şi vreau să continuăm tot împreună”, a adăugat ea.
Propunerea include şi listarea mai multor nave din aşa-numita ”flotă fantomă” a Rusiei, ducând totalul la peste 400 de nave, precum şi companii de comerţ cu petrol.
Mai mult, Comisia propune interzicerea importurilor de produse rafinate obţinute din petrol rusesc.
”Astfel, dorim să prevenim ca o parte din ţiţeiul rusesc să ajungă pe piaţa UE pe uşa din spate”, a declarat von der Leyen.
Statele membre UE vor începe dezbaterile asupra acestui pachet în această săptămână.
UPDATE 21:25 -Ucraina studiază restricționarea telefoniei mobile pentru a contracara amenințarea dronelor rusești
Ucraina examinează introducerea unor restricții temporare asupra serviciilor de telefonie mobilă cu obiectivul de a perturba utilizarea de către Rusia a rețelelor mobile ucrainene pentru a culege informații în timpul atacurilor tot mai intense cu drone, potrivit Comisiei de Apărare a parlamentului ucrainean.
Dronele rusești cu rază lungă de acțiune, inclusiv Shahed iraniene, sunt tot mai frecvent echipate cu cartele SIM preplătite ucrainene pentru a colecta și transmite date esențiale în timpul zborurilor, au observat experții ucraineni care analizează epavele dronelor. Aceste informații ajută Rusia să își perfecționeze operațiunile cu drone și eficiența atacurilor.
UPDATE 18:00 - Volodimir Zelenski: Orban face o ”greșeală istorică” prin refuzul de a ajuta Ucraina
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu publicat marți de portalul ungar Válasz Online, că premierul ungar Viktor Orban face propagandă împotriva Ucrainei pentru a obține avantaj politic pe plan intern și comite o ”greșeală istorică” prin refuzul său de a ajuta Kievul în războiul cu Rusia, relatează agenția DPA.
”El (Orban) folosește Ucraina pentru propriul său scop electoral (...) El nu înțelege că aceasta va avea consecințe mult mai serioase și periculoase. Prin refuzul de a ne ajuta, el îi face o favoare (președintelui rus Vladimir) Putin. De aceea spun să Viktor face o greșeală serioasă, istorică”, a afirmat Zelenski.
Kievul și Budapesta au relații tensionate atât din cauza refuzului premierului conservator ungar Viktor Orban de a susține Ucraina în războiul cu Rusia, cât și a situației celor circa 150.000 de etnici maghiari din Transcarpatia, ale căror drepturi sunt încălcate, potrivit guvernului ungar, conform căruia de asemenea etnici maghiari din Ucraina ce au fost înrolați în armata ucraineană au murit pe front.
UPDATE 16:13 - Rusia cere retragerea NATO din statele baltice.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, anunță o schimbare la 180 de grade a Moscovei, declarând că vrea ca NATO să își retragă trupele din țările baltice dacă se dorește să se încheie războiul din Ucraina.
UPDATE 12:15 - Spania și România reconfirmă "ferm" Parteneriatul strategic în situația actuală, a declarat, marți, Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care a evocat și contribuția comunității de români în țara sa.
Suveranul vizitează, alături de președintele României, Nicușor Dan, Centrul de Instruire Întrunită \"Getica\", unde se află Grupul de Luptă al NATO, care cuprinde și militari spanioli.
Aceasta este prima vizită a unui șef de stat în România după ce Nicușor Dan și-a preluat mandatul.
UPDATE 11:40 - Rusia pare hotărâtă să testeze fermitatea Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prin extinderea confruntării sale cu Occidentul dincolo de frontierele Ucrainei, a declarat luni șeful serviciilor de informații externe ale Germaniei pentru agenția de presă germană Table Media, potrivit Reuters citat de Agerpres.
Bruno Kahl, șeful Serviciului Federal de Informații (BND) a declarat că agenția sa are indicii clare potrivit cărora unii oficiali ruși consideră că obligațiile de apărare colectivă consacrate în tratatul NATO nu mai au forță practică.
\"Suntem destul de siguri și avem informații operative care demonstrează aceasta, Ucraina nu este decât o etapă în drumul spre vest\" al Rusiei, a declarat Kahl într-un interviu de podcast pentru Table Media.
\"Asta nu înseamnă că ne așteptăm ca armate de tancuri rusești să se îndrepte spre vest\", a adăugat el. \"Dar vedem că promisiunea de apărare colectivă a NATO ar putea fi testată\", a avertizat șeful BND.
Germania, al doilea furnizor major de armament și sprijin financiar pentru Ucraina, care încearcă să reziste în fața invaziei ruse, s-a angajat să-și intensifice și mai mult sprijinul sub noul guvern al cancelarului Friedrich Merz, promițând să ajute Ucraina să dezvolte noi rachete care ar putea lovi teritoriul rus în profunzime.
UPDATE 9:25 - Noi atacuri aeriene ruseşti ”masive” au vizat, în noaptea de luni spre marţi, oraşele ucrainene Kiev şi Odesa, soldate cu cel puţin un mort şi care au atins o maternitate, anunţă autorităţile locale, relatează AFP.
”Rusia minte în fiecare zi în subiectul dorinţei sale de pace şi atacă oamenii zilnic. Este timpul să impunem sancţiuni. Timpul să susţinem Ucraina cu armament. Timpul să dovedim că democraţia are putere”, a reacţionat pe Telegram şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak.
”Cele mai aprinse şi mai intense lupte continuă în direcţia Pokrovsk, în zonele operaţiunii Kursk şi de-a lungul frontierei în regiunea Sumî. Tacticile ruseşti rămân aceleaşi peste tot: ignoră pierderile şi încearcă să avanseze, luând cu asalt poziţiile noastre ucrainene în încercarea de a cuceri chiar şi un singur metru, orice. Dar potenţialul lor nu este infinit. De aceea, un anumit nivel de pierderi ruseşti - şi acţiunile noastre - ar trebui să împiedice şi împiedică avansarea lor”, a transmis, luni noaptea, preşedintele ucrainean, într-un mesaj video pe Facebook.
UPDATE
Zelenski mai afirmă că fiecare dintre unităţile ucrainene care îşi îndeplineşte cu succes misiunea pe frontul său protejează întreaga ţară.
”Direcţia Pokrovsk: Brigada 117 Separată Mecanizată Greu şi Brigada 72 Separată Mecanizată - vă mulţumim, războinici, pentru puterea voastră! Direcţia Kursk: a 47-a Brigadă Mecanizată Separată şi a 80-a Brigadă Separată de Asalt Aerian - vă mulţumesc! Şi fiecare unitate din regiunea Sumî, din regiunea Kharkiv - toţi cei care apără zonele de frontieră ale Ucrainei şi o fac eficient - vă mulţumesc! Glorie Ucrainei!”, mai spune Volodimir Zelenski.