Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Război diplomatic între China și SUA pe tema crizei din Hong Kong

Wednesday, 20 November 2019, 11:45 Sursă: Realitatea.net

Proteste Hong Kong. Ministrul adjunct de externe Ma Zhaoxu l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri interimar al Ambasadei Statelor Unite, William Klein, pentru a prezenta \"un protest solemn\" şi a se \"pronunţa\" împotriva acestui text, indică un scurt comunicat al MAE chinez.

Proteste Hong Kong Senatul american a adoptat marţi, în unanimitate, un text în sprijinul "drepturilor omului şi al democraţiei" în Hong Kong, provocând indignarea Beijingului. Senatorii au aprobat de asemenea o măsură ce interzice vânzarea către poliţia din Hong Kong de gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi alte echipamente destinate reprimării manifestaţiilor.

Proteste Hong Kong Beijingul a ameninţat cu represalii SUA în cazul în care textul va fi adoptat într-o variantă definitivă.

Proteste Hong Kong Obiectivul SUA este de a "sprijini extremiştii şi elementele antichineze violente care încearcă să semene haos la Hong Kong (...) cu scopul de a-şi îndeplini planul sinistru de a împiedica dezvoltarea Chinei, profitând de problema Hong Kong-ului", a declarat într-un comunicat Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze.

Proteste Hong Kong "Orice tentativă de subminare a prosperităţii şi stabilităţii Hong Kong şi de împiedicare a dezvoltării Chinei este sortită eşecului", a afirmat la rândul său viceministrul de externe chinez Ma Zhaoxu, citat de diplomaţia de la Beijing.

Proteste Hong Kong China şi-a exprimat deja "extrema indignare" după adoptarea la mijlocul lunii octombrie a unui text similar de către Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Congresului american).

Proteste Hong Kong Cele două proiecte de lege sunt uşor diferite, astfel încât cele două camere urmează să armonizeze textele înaintea unui vot final şi posibila promulgare de către preşedintele Donald Trump.

Proteste Hong Kong "Astăzi, Senatul american a trimis un mesaj clar hongkonghezilor care luptă pentru libertăţile de care sunt ataşaţi de mult timp: vă auzim, suntem de partea voastră şi nu vom sta impasibili în timp ce Beijingul vă subminează autonomia", a declarat senatorul republican Marco Rubio.

Hong Kong este legat de Washington printr-un statut economic special care permite scutirea teritoriului de restricţiile aplicate Chinei continentale.

Textul ar condiţiona menţinerea acestui statut special de validarea anuală de către Departamentul de Stat a unei situaţii considerate adecvate în materie de respectare a drepturilor omului de către autorităţile din Hong Kong. S-ar analiza în special "autonomia în luarea deciziilor guvernului (teritoriului) cu privire la drepturile omului, respectarea legilor şi cererile de extrădare, sufragiul universal, independenţa justiţiei, funcţiile poliţiei şi ale forţelor de securitate, controlul asupra exporturilor şi respectarea sancţiunilor".

De asemenea, textul prevede sancţiuni pentru orice "persoană străină" care se face responsabilă de "extrădare extrajudiciară" sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong.

Textul solicită totodată executivului american "să dezvolte o strategie pentru a-i proteja pe americani şi alţi cetăţeni din Hong Kong în faţa unor transferuri sau răpiri în China", potrivit Agerpres.

Mişcarea de contestare a început la Hong Kong în iunie ca urmare a unui proiect de lege ce viza să autorizeze extrădările spre China continentală.  Între timp legea a fost suspendată, dar manifestanţii şi-au extins revendicările: ei cer sufragiu universal complet pentru alegerile din Hong Kong şi o anchetă independentă asupra violenţelor poliţiei.

După cinci luni de proteste din ce în ce mai violente împotriva executivului pro-Beijing, guvernul chinez nu a reuşit încă să obţină revenirea la calm în teritoriul autonom.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN