Putin nu îi răspunde lui Erdogan la telefon. Președintele turc: "Rusia ar trebui să își ceară scuze"

Thursday, 26 November 2015, 19:42 Sursă: REALITATEA.NET

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și-a exprimat, joi, regretul că omologul său rus, Vladimir Putin, nu a răspuns la apelurile sale telefonice, după ce armata turcă a doborât un avion rus de bombardament, la granița cu Siria. Pe de altă parte, Erdogan a replicat că Rusia ar trebui să-și ceară scuze, și nu Turcia, după ce Vladimir Putin a declarat că, la două zile de la incidentul de la granița turco-siriană, Ankara nu și-a cerut scuze, scrie AFP, citată de HotNews.ro.

Adaugă părerea ta

"După eveniment l-am sunat pe dl. Putin, dar până în prezent dl Putin nu a răspuns", a declarat șeful statului turc, într-un interviu acordat pentru televiziunea franceză France 24

Aceasta a adăugat că "am fi putut poate împiedica altfel această violare a spațiului aerian", dacă "am fi știut că era un avion rusesc".

Pe de altă parte, premierul rus, Dmitri Medvedev, a anunțat că Rusia intenţionează să aplice ample sancţiuni economice Turciei, după doborârea bombardierului rus. Potrivit site-ului agenţiei Reuters, Dmitri Medvedev a cerut ministerelor măsuri de retorsiune, care includ blocarea proiectelor comune de investiţii şi restricţionarea importurilor de alimente din Turcia, potrivit Mediafax.

În replică, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a adoptat un ton diplomatic, catalogând măsurile pregătite de Moscova drept "emoţionale" şi "inadecvate".

"Suntem parteneri strategici ... Anularea proiectelor strategice comune? Oare aceste abordări sunt adecvate? În primul rând, politicienii şi comandanţii noştri militari ar trebui să iniţieze discuţii despre erorile care au fost făcute, apoi să se concentreze pe depăşirea erorilor făcute de ambele părţi. În schimb, se fac afirmaţii emoţionale de acest gen, care nu ar fi corecte", a subliniat Erdogan.

Armata turcă a doborât pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria şi Turcia. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc, deşi nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea "consecinţe grave".

 Alte articole din: Ultimele Stiri