Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

PREMIERĂ lângă România. Un oraș bulgar a interzis vălul integral, purtat de unii romi musulmani

Thursday, 28 April 2016, 10:09 Sursă: REALITATEA.NET

Necunoscut în Bulgaria în urmă cu puțină vreme, niqab-ul s-a răspândit în decurs de trei ani în cartierul romilor din acest oraș de 70.000 de locuitori, fieful imamului autoproclamat Ahmed Moussa, judecat din februarie pentru propagandă islamistă radicală.

Cu 39 de voturi 'pentru' și 2 'împotrivă', consiliul municipal a decretat miercuri o interdicție asupra 'portului în locuri publice a unor veșminte și accesorii care acoperă fața și împiedică identificarea persoanei'. Nerespectarea noii interdicții este pasibilă de o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de leva (150-500 de euro).

Bulgaria, majoritar ortodoxă, numără în prezent circa 13% de musulmani, în principal proveniți din minoritățile turcă și romă. Vălul integral nu a fost niciodată purtat înainte de recenta ascensiune a predicatorilor salafiți.

Ahmed Moussa și 13 dintre apropiații săi sunt judecați din februarie la Pazarddjik, pentru propagandă în favoarea organizației Stat Islamic (SI) și sprijin logistic acordat jihadiștilor europeni care pleacă în Orientul Mijlociu. Moussa a fost deja condamnat în două rânduri pentru derive islamiste.

Având drept punct de plecare orașul Pazardjik, fenomenul portului de văl integral s-a răspândit în ghetourile romilor din alte trei orașe din sud-estul Bulgariei.

O formațiune naționalistă, Frontul Patriotic, care susține guvernul de centru-dreapta de la Sofia, a prezentat recent o propunere de lege ce interzice portul vălului integral la scară națională, sub pedeapsa unor amenzi serioase și a privării de ajutoare sociale. De asemenea, persoanele care incită la portul de niqab riscă până la 3 ani de închisoare, conform acestei propuneri.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN