Ucraina, mișcare decisivă în conflictul cu Rusia. Anunțul de ultimă oră făcut de Poroşenko

Friday, 25 September 2015, 12:16 Sursă: REALITATEA.NET

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a promulgat, joi, noua doctrină militară a Ucrainei, care desemnează Rusia ca agresor. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i susţine în mod direct pe separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova dezminte, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

Adaugă părerea ta

"Doctrina conţine scenarii care pot pune în pericol securitatea militară a Ucrainei. Principalul scenariu este o agresiune armată la scară mare din partea Rusiei împotriva Ucrainei care să urmărească obiective politico-militare decisive", subliniază preşedinţia ucraineană, într-un comunicat de presă, informează Mediafax.

Ucrainenii şi occidentalii îi acuză pe ruşi că au trimis trupe şi armament pentru a alimenta conflictul în care au fost ucise aproximativ 8.000 de persoane, în estul Ucrainei, începând din aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea. Ruşii neagă aceste acuzaţii.

Rusia a introdus, la rândul ei, în decembrie 2014, o nouă doctrină militară - care desemnează "expansiunea NATO" drept un risc extern major.

NATO îndeamnă Rusia să retragă armamentul greu din estul Ucrainei

 Rusia trebuie să retragă armamentul greu din regiunile separatiste situate în estul Ucrainei, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Suspendarea confruntărilor militare este încurajatoare, dar este încă fragilă şi insuficientă", a declarat Stoltenberg în cursul vizitei în Ucraina, potrivit Mediafax.

"Armamentul greu este încă acolo, ... susţinerea acordată separatiştilor continuă", a adăugat Stoltenberg cu ocazia inaugurării unui poligon militar în apropierea oraşului ucrainean Lviv.

Rusia este acuzată că a trimis armament greu în Ucraina pentru a oferi sprijin insurgenţilor separatişti din regiunile Doneţk şi Lugansk. Moscova respinge acuzaţiile.

Conflictul armat din estul Ucrainei, care opune armata ucraineană rebelilor proruși, s-a soldat cu 6.200 de morți din aprilie 2014 și până acum. Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, datorită medierii franco-germane la negocierile de la Minsk, în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, dar incidentele sângeroase continuă aproape zilnic.

Rusia neagă categoric orice implicare în conflictul din țara vecină, admițând totuși prezența unor "voluntari" ruși care luptă pe cont propriu de partea insurgenților.