Coronavirus - România: 2460 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ONU: 380.000 de refugiați afgani s-au întors din Pakistan în 2016

Friday, 02 December 2016, 15:55 Sursă: REALITATEA.NET

Motivele care stau la baza reîntoarcerii masive a refugiaților în Afganistan ar fi legate de politica foarte strictă a guvernului pakistanez și de dublarea la 400 de dolari a ajutoarelor lunare propuse de ONU celor care se întorc.

"Sunt cifre fără precedent pe care nu le-am anticipat. Doar în luna octombrie în jur de 148.000 de persoane s-au întors, cel mai mare număr din 2005 încoace", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU, Duniya Aslam Khan, citat de Agepres.

În anumite momente agenția ONU a trebuit să înscrie și 5.500 de persoane pe zi. Pe lângă refugiații care se prezintă la sediile agenției ONU mai sunt și mulți care nu își declară sosirea, iar numărul acestora ar fi estimat la aproximativ jumătate de milion.

Odată întorși în Afganistan, refugiații se confruntă cu un viitor nesigur într-o țară încă răvășită de conflictul dintre forțele guvernamentale și talibani. O jumătate de milion de afgani au fost forțați să își părăsească locuințele în 2016, conform datelor ONU.

Mișcările de populație sunt enorme și afectează resursele locale, mai ales în zonele urbane, considerate sigure.

Repatrierile voluntare în Afganistan vor fi întrerupte în perioada iernii, între decembrie și martie, a mai indicat reprezentanta agenției ONU. Acest lucru le va permite agențiilor ONU să mobilizeze mai multe resurse.

Aproximativ 1,34 de milioane de refugiați înregistrați se află în Pakistan. Lor li se adaugă o jumătate de milion de persoane neînregistrate.

Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN