Coronavirus - România: 706475 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

O nouă zi de proteste masive pro-democrație în Hong Kong. Amenințările Chinei

Sunday, 04 August 2019, 19:52 Sursă: REALITATEA.NET

Oraşul din sudul Chinei, care se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa în 1997 de către Londra, a cunoscut deja opt weekenduri consecutive de manifestaţii urmate din ce în ce mai des de confruntări între mici grupuri radicale şi forţele de ordine.

În urma ciocnirilor de sâmbătă seara între protestatari radicali şi poliţişti în cartierul Tsim Sha Tsui, agenţia oficială Xinhua s-a referit la ''forţe abjecte'' care ameninţă fundamentele principiului "o singură ţară, două sisteme", sub care s-a făcut retrocedarea.

"Guvernul central nu va rămâne cu "braţele încrucişate" şi nu va lăsa situaţia să continue", avertizează agenţia.

În aşteptarea unei greve generale programate pentru luni, mii de oameni au mărşăluit din nou duminică după-amiază în două manifestaţii separate.

"Sunt mai mult îngrijorată decât optimistă", a spus pentru AFP Florence Tung, o avocată stagiară în vârstă de 22 de ani, care a manifestat în zona rezidenţială din Tseung Kwan O (est).

"Avem impresia că, oricât de mulţi am fi, nu putem schimba guvernul", continuă ea, referindu-se la faptul că liderii oraşului nu sunt aleşi prin vot universal.

Kai Hou, în vârstă de 41 de ani, spune că nu susţine tactica violentă a părţii celei mai radicale a protestatarilor, dar este de acord cu obiectivele lor generale.

"Nimeni nu aprobă acţiunile lor radicale, dar obiectivul lor este simplu: vor să facă din Hong Kong un loc mai bun", spune el.

A doua demonstraţie a avut loc pe insula Hong Kong, la Kennedy Town (Vest), şi urma să se încheie într-un parc din apropierea sediului Biroului de legătură, organism al guvernului central chinez.

În urmă cu două săptămâni, protestatarii au aruncat cu ouă în această clădire din apropierea litoralului şi învecinată cu sediul administraţiei locale, distrugându-i faţada.

Beijingul, care a denunţat degradări "absolut intolerabile", îşi multiplică de atunci avertismentele împotriva protestatarilor.

De asemenea, autorităţile locale au înăsprit tonul şi aproximativ 40 de protestatari au fost acuzaţi de participarea la o revoltă, infracţiune pedepsită cu 10 ani de închisoare.

Sâmbătă seara, cartierul Tsim Sha Tsui a fost scena confruntărilor. Poliţia a tras mai multe salve de gaze lacrimogene în faţa unei secţii de poliţie pentru a-i respinge protestatari. De asemenea, protestatarii au blocat temporar unul dintre tunelurile rutiere care asigură legătura cu insula Hong Kong.

Biroul de legătură al guvernului central în Regiunea administrativă specială Hong Kong şi un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing au condamnat cu fermitate duminică actele prin care a fost întinat drapelul naţional chinez, prin smulgerea unui steag de pe un stâlp în timpul manifestaţiei de sâmbătă din Tsim Sha Tsui şi aruncarea în apă a acestui simbol de către protestatari radicali, a informat Xinhua.

Poliţia a anunţat arestarea a "peste 20 de persoane", ceea ce ridică numărul total al arestărilor la peste 200 din 9 iunie.

La acea dată mobilizarea în Hong Kong a început cu denunţarea unui proiect de lege - acum suspendat - care propunea legalizarea extrădărilor în China. De atunci, cererile s-au extins, manifestanţii denunţând declinul libertăţilor în fosta colonie britanică sau cerând reforme democratice.

Iniţial foarte paşnice, manifestaţiile au degenerat în ultima vreme tot mai mult în confruntări cu poliţia.

La 21 iulie, după un alt miting amplu, manifestanţii au fost atacaţi brutal la Yuen Long (nord-est) de bărbaţi suspectaţi că aparţin triadelor, rănind 45 de persoane.

În virtutea principiului "O ţară, două sisteme", Hong Kong se bucură până în 2047 de libertăţi necunoscute în restul ţării. Dar din ce în ce mai multe voci sunt îngrijorate de faptul că Beijingul va renunţa la acest acord şi îşi va creşte influenţa.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN