Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Noi detalii despre asasinarea lui Kim Jong-Nam. Legătura certă a ucigaşelor cu Phenianul

Tuesday, 30 January 2018, 13:51 Sursă: REALITATEA.NET

Indonezianca Siti Aisyah şi vietnameza Thi Huong sunt audiate de patru luni la Înalta Curte din Shah Alam, un district de la periferia Kuala Lumpur, în apropiere de aeroportul internaţional, unde Kim Jong-Nam a fost asasinat la 13 februarie 2017.

Avocatul indoneziencei a declarat că clienta sa a fost prezentată unui bărbat pe nume James - identificat ulterior ca Ri Ji-U - într-un centru comercial al capitalei Kuala Lumpur la 5 ianuarie 2017, cu cinci săptămâni înaintea acestei crime ce aminteşte de perioada Războiului Rece.

Ri Ji-U a recrutat această femeie pentru o farsă în genul ''camera ascunsă'', dar, de fapt, era vorba de un complot urzit de agenţi nord-coreeni în căutarea a două femei, care să comită asasinarea lui Kim Jong-Nam, a explicat avocatul.

În momentul în care aştepta un avion spre Macao, Kim Jong-Nam a fost abordat de cele două tinere femei şi atacat cu VX, versiunea extrem de letală a gazului sarin, considerat o armă de distrugere în masă. Fratele vitreg al liderului nord-coreean a decedat la scurt timp.

Arestate după aceea, cele două suspecte au pledat ''nevinovat'' în deschiderea procesului în octombrie trecut, afirmând că au fost înşelate, crezând că participă la o emisiune de televiziune în genul 'camera ascunsă'.

Poliţia malaeziană a declarat în cursul anchetei că patru suspecţi nord-coreeni au fugit din ţară în ziua asasinării lui Kim Jong-Nam, critic al regimului nord-coreean care trăia în exil.

De la bun început, Coreea de Sud a acuzat Phenianul că a orchestrat asasinarea, ceea ce regimul nord-coreean neagă.

Potrivit experţilor, Coreea de Nord posedă VX, un puternic neurotoxic interzis, notează AFP.

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN