Nicio surpriză: Putin l-a reconfirmat pe Kadîrov în fruntea Ceceniei, în ciuda criticilor

Friday, 25 March 2016, 17:41, Sursă: AGERPRES

Președintele rus Vladimir Putin l-a reconfirmat vineri pe Ramzan Kadîrov la conducerea Ceceniei, republică din Caucazul rus, în pofida criticilor opoziției care cere de mai multe luni demisia acestuia, relatează AFP.

Adaugă părerea ta

 Mandatul lui Kadîrov, care conduce cu o mână de fier Cecenia din 2007, expiră la 5 aprilie, însă alegerile pentru un nou președinte cecen nu ar urma să aibă loc decât în septembrie.

"Ținând cont de ce s-a făcut în ultimii ani pentru ceceni (...), am semnat astăzi un decret privind numirea dvs. în postul de lider interimar al Republicii Cecene", a declarat Putin, în timpul unei întâlniri la Kremlin cu Ramzan Kadîrov, transmisă în direct la televiziunea rusă.

Președintele rus și-a exprimat 'speranța' că Ramzan Kadîrov se va prezenta apoi la alegerile din septembrie și că "poporul cecen va putea aprecia la justa valoare" ceea ce el a făcut pentru această regiune în ruine după două războaie sângeroase cu Moscova în anii 1990 și 2000.

Ramzan Kadîrov nu și-a ascuns bucuria la anunțul reconfirmării în funcție.

"Mulțumesc pentru încredere", a spus el, promițând că "va fi demn" de această numire.

Putin a făcut totuși apel la o 'coordonare mai strânsă' cu autoritățile federale în domeniul securității și la "garantarea respectării legilor rusești în toate domeniile" în Cecenia.

Această reconfirmare survine pe fondul tensiunilor între, de o parte, opozanții liberali, jurnaliștii independenți și apărătorii drepturilor omului și, de cealaltă parte, Ramzan Kadârov, care îi acuză că sunt 'dușmani ai poporului'.

Alte articole din: EUROPA