Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Erdogan şi Putin s-au întâlnit la St. Petersburg. Prima reacție a liderului de la Kremlin

Tuesday, 09 August 2016, 07:44 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE: Vladimir Putin l-a primit, la Sankt Petersburg, pe omologul său turc. "Vizita dumneavoastră, care vine pe fondul unei situații complicate în Turcia, arată că toți dorim să reluăm dialogul și relațiile pentru binele popoarelor noastre", a spus Putin, care a reamintit că a fost unul dintre primii șefi de state care l-au sunat pe Erdogan pentru a-și anunța susținerea pentru depășirea crizei provocate de lovitura de stat. 

Relațiii tensionate 

Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria sau lupta împotriva terorismului.

Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.

Luni, înainte de vizita sa în Rusia, preşedintele Turciei afirma că doreşte resetarea relaţiilor bilaterale turco-ruse şi reluarea cooperării esenţiale dintre cele două state în mai multe domenii.

"Această vizită este pentru mine o nouă piatră de temelie pentru relaţiile noastre bilaterale, care vor fi reluate în lipsa oricăror obstacole. O nouă pagină va fi deschisă în relaţiile turco-ruse. Această nouă pagină include cooperarea economică, militară şi culturală", a declarat Erdogan într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă TASS.

Ankara a iniţiat la începutul lunii iulie o apropiere a relaţiilor ruso-turce, după un blocaj de nouă luni, care a fost provocat de doborârea intentionaţă a unui avion militar rus de către soldaţii turci din apropierea frontierei siriene.

Între timp, Rusia a ridicat sancţiunile impuse asupra economiei şi turismului turc, ca un semn de bunăvoinţă.

La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.

OFERTE FOARTE AVANTAJOASE LA eMAG! LE POTI CONSULTA AICI!!!

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN