Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Iranul anunță destructurarea unei rețele CIA. Americanii dezmint informația

Monday, 22 July 2019, 16:58 Sursă: REALITATEA.NET

Autorităţile iraniene au anunţat luni că au arestat 17 persoane, dintre care câteva au fost condamnate la moarte, în cadrul unei operaţiuni de dezmembrare a unei ''reţele a CIA", relatează AFP şi Reuters, conform agerpres.ro

Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins luni anunţul Iranului că a reţinut 17 spioni care lucrau pentru Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA şi că i-a condamnat la moarte pe unii dintre ei, relatează Reuters.

"Unii au fost condamnaţi la moarte, iar alţii la ani grei de închisoare", a declarat presei şeful serviciului de contraspionaj din Ministerul de Informaţii iranian, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. 

"Regimul iranian are o lungă istorie de minciună... Aş privi cu mult scepticism tot ce spun iranienii despre ceea ce au făcut", a declarat Pompeo în cadrul unui interviu pentru Fox News Channel.

Pompeo a refuzat să comenteze vreau caz specific, dar a precizat: "Există o listă lungă de americani la care lucrăm pentru a-i aduce acasă din Republica Islamică Iran".

Anunţul survine la trei luni de la escaladarea tensiunilor cu Occidentul, care s-a declanşat atunci când la începutul lunii mai au intrat în vigoare noi sancţiuni impuse de SUA Teheranului.

Săptămâna trecută Iranul a sechestrat un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz după ce infanteria marină britanică a reţinut pe 4 iulie petrolierul iranian Grace 1 în largul Gibraltarului. 

''Spionii identificaţi erau angajaţi în centre private sensibile şi vitale din sectorul economic, nuclear, de infrastructură, militar şi din domeniul cibernetic... unde aceştia colectau informaţii clasificate", potrivit unei declaraţii a ministerului citată de televiziunea de stat. 

Nu este clar deocamdată dacă arestările au legătură cu cazul în care Iranul a anunţat în iunie că monitoriza o reţea de spionaj despre care se presupunea că era condusă de CIA şi că mai mulţi spioni americani au fost arestaţi în diferite ţări ca rezultat al acestei acţiuni, menţionează Reuters.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN