Coronavirus - România: 32535 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Interviu exclusiv Ana Maria Păcuraru - Profesorul Alfred de Zayas, semnal de alarmă: ce învață lumea din crizele prezentului 

Sunday, 14 June 2020, 23:20 Sursă: Realitatea.net

"Istoria ne-a aratat ca oamenii nu invata nimic de-a lungul timpului. Facem aceleasi greseli pe care le-am facut si in trecut. Ceea ce este important este faptul ca politicienii sa inteleaga ca sanatatea este un drept al omului, sanatatea nu este un moft. O problema majora pe care o avem cu crizele de azi este faptul ca nu ne iau prin surprindere. Sigur ca sunt si pandemii, sunt si alte crize, o sa existe si asteroizi care vor lovi pamantul, vulcani care vor erupe, cutremure. Ideea este ca traim intr-o lume care isi face planuri zi de zi, in loc sa avem planuri pe termen lung, sa finantam infrastructura, sa avem servicii la standarde ridicate in spitale. De exemplu, in Statele Unite le-am privatizat si ceea ce nu a adus un profit pe loc a fost abandonat. Nu am folosit destui bani in cercetare si dezvoltare in domeniul medical. Aici inteleg cercetari in domeniul preventiei sau dezvoltarea si cercetarile pentru vaccinuri sau achizitionarea de echipamente medicale care sunt insuficiente. Nu este posibil, asa cum s-a intamplat in multe locuri, in Italia, de exemplu, unde nu exista suficienta aparatura la serviciile de Terapie Intensiva. Aceste lucruri trebuie sa existe, pentru acest lucru exista statul. Ontologia statului este sa aiba grija de populatie, sa aiba planuri consistente. Si am vazut in Statele Unite ca aceste planuri nu existau si am ajuns intr-o situatie de panica", a declarat profesorul Alfred de Zayas, intr-un interviu in exclusivitate pentru jurnalista Realitatea PLUS Ana Maria Păcuraru. 

Tododată, profesorul a subliniat faptul că astfel de crize oferă și oportunitatea de a demonstra inventivitatea oamenilor. 

"Sunt optimist si cred ca aceste crize ofera si oportunitati ca sa demonstram cat de inventivi suntem. Calamitatile sunt o oportunitate prin care sa-ti demonstrezi curajul. Academicienii au venit cu idei constructive si pozitive. Aceasta este o ocazie pe care nu trebuie sa o irosim (...) si in niciun caz nu trebuie sa ne intoarcem acolo unde am renuntat la unele lucruri pentru ca ceea ce am lasat in urma nu a functionat. Avem un sistem global care nu functioneaza si care trebuie schimbat si acesta este momentul potrivit pentru a face asta", a mai spus profesorul Alfred de Zayas. 


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN