Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi Patriarhul Kirill: "Suntem fraţi"

Friday, 12 February 2016, 23:08 Sursă: REALITATEA.NET

Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-au îmbrățișat, vineri, în deschiderea istoricei lor întâlniri din Cuba, prima între liderii acestor biserici după schisma creștinilor din Răsărit și Occident în urmă cu aproape o mie de ani, transmite AFP.

După ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, cei doi au purtat o scurtă discuție, zâmbind în fața fotoreporterilor aflați într-un salon al Aeroportului José Marti, din Havana.

"În sfârșit, ne întâlnim, suntem frați", și-a exprimat bucuria Papa Francisc, afirmând: "Este foarte clar că aceasta este voința lui Dumnezeu".

"Acum, lucrurile sunt mai clare", a declarat la rândul său patriarhul rus, cu barbă albă sub camilafcă, tradiționalul văl alb împodobit cu o cruce.

Francisc și Kirill s-au retras apoi în compania interpreților și a responsabililor care au pregătit această întâlnire în cel mai mare secret: mitropolitul Ilarion, directorul relațiilor externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, și cardinalul elvețian Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor.

UPDATE. Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, au deplâns vineri, într-o istorică declarație comună semnată la Havana, "pierderea unității" dintre creștini și s-au pronunțat pentru "restabilirea" acesteia, scrie AFP.

Cei doi lideri spirituali au discutat aproximativ două ore înainte de a semna o lungă declarație comună care vorbeşte despre persecutarea creștinilor și apărarea valorilor creștine în lume.

"Conștienți că rămân numeroase obstacole de depășit, ne exprimăm speranța ca întâlnirea noastră să contribuie la restabilirea acestei unități dorite de Dumnezeu", au afirmat cei doi lideri ai Bisericii Romano-Catolice și, respectiv, al principalei Biserici Ortodoxe, în acest document semnat la finalul acestei prime întâlniri după Schisma din 1054.

În același timp, ei au lansat un apel "comunității internaționale la acțiuni urgente care să împiedice continuarea izgonirii creștinilor din Orientul Mijlociu (...) În Siria și Irak, violența a dus la pierderea a mii de vieți, lăsând milioane de oameni fără adăpost și fără resurse".Această întrevedere între Papa Francisc, în drum spre Mexic, și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, sosit cu o zi înainte în Cuba, este prima între un șef al Bisericii Romano-Catolice și patriarhul celei mai mari biserici ortodoxe din lume (130 de milioane din totalul celor 250 de milioane de creștini ortodocși) de la schisma dintre Roma și Constantinopol din 1054, relatează AGERPRES.


Citeste totul despre:


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN