Comisia Europeană se implică în stabilirea salariilor minime în Uniunea Europeană

Tuesday, 14 January 2020, 17:38 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

Comisia Europeană va face primii paşi pentru un cadru comun de stabilire a salariilor minime în statele membre UE, ca parte a angajamentului preşedintelui Ursula von der Leyen de a opri exodul creierelor de la est la vest, scrie presa internațională.

Dar țările nordice cu salarii mari, inclusiv Danemarca şi Suedia, se opun ideii introducerii unui salariu minim la nivelul UE, măsura care va submina modelele lor de negociere colectivă.

Cu sprijinul sindicatelor, politicienii din ţările în care negocierile angajator-muncitor stabilesc ratele de salarizare vor contesta propunerea, motivând că măsura ar putea duce la scăderea salariilor.

Însă muncitorii din ţările nordice beneficiază de salarii medii relativ ridicate, angajatorii din Danemarca plătind 43,50 euro pe oră pe lucrător în 2018, cea mai mare sumă din UE.

Lucrătorii suedezi şi finlandezi sunt remuneraţi în mod similar, scrie Mediafax.

Comisia va lansa consultarea săptămâna aceasta, dar guvernul danez solicită garanţii scrise că sistemul său de negocieri colective va fi scutit de orice nouă directivă. Oficiali din Finlanda şi Suedia au exprimat îngrijorări similare.

Comisia nu va determina nivelul salariului, dar doreşte să impună un acord asupra unui set de criterii care trebuie îndeplinite atunci când guvernele stabilesc salariile minime.

Salariul minim curent din Bulgaria, pentru un lucrător cu normă întreagă, este de 286 de euro pe lună, comparativ cu 2.071 euro pe lună în Luxemburg, conform Mediafax.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-14 20:20:22
Dumitru filip

Nu e neaparat in avantajul nostru ,pentru ca.investitorii ,delocalizau la ei pentru lefurile mici de.aici Cand.nu vor mai avea avantajul asta,vor sta acasa Cred c,au facut,o pentru ei ,sa nu le mai piarda industria.

Alte articole din: Ultimele Stiri