Coronavirus - România: 28973 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Boiko Borisov a bătut palma cu Donald Trump: NATO poate folosi portul Varna

Tuesday, 26 November 2019, 22:00 Sursă: Realitatea.NET

Bulgaria a fost de acord să permită Alianței Nord-Atlantice să folosească portul său la Marea Neagră pentru eforturile de coordonare navală, pe fondul sporirii tensiunilor între NATO și Rusia.

Acordul a fost obținut în urma unei întâlniri care a avut loc luni între președintele american Donald Trump și premierul bulgar Boiko Borisov la Casa Albă.

Discuțiile celor doi lideri au mai vizat și diversificarea cooperării energetice, informează caleaeuropeana.ro.

”Observând cu îngrijorare situația de securitate din Marea Neagră, Statele Unite salută oferta Bulgariei de a oferi o funcție de coordonare maritimă la Varna în sprijinul inițiativei prezenței înaintate a NATO”, se arată într-o declarație comună a Parteneriatului Strategic bilateral publicată pe pagina Departamentului de Stat.

Anterior sosirii sale la Washington și naintea întâlnirii cu Donald Trump, Boiko Borisov a declarat că el nu va permite niciodată o bază NATO la Marea Neagră pe teritoriul Bulgariei.

În perioada premergătoare summit-ului NATO de la Varșovia, din 2016, presa a relatat posibilitatea dislocării unor forțe navale NATO la Marea Neagră, opțiune respinsă tot de Bulgaria.

În schimb, la summit-ul respectiv, România a obținut sprijinul pentru o inițiativă de instruire intensificată la Marea Neagră, ca parte a eforturilor NATO de contracarare a agresiunii Rusiei.

Miniștrii afacerilor externe din țările NATO au aprobat, în luna aprilie la Washington, un pachet de măsuri privind Marea Neagră.

Pachetul privind Marea Neagră a fost adoptat luând în calcul că la summitul aliat de la Bruxelles, din 2019, țările euro-atlantice au decis să transforme cele două abordări față de dimensiunea nordică și sudică a flancului estic în ”prezența înaintată a NATO”.

La reuniunea miniștrilor de externe NATO care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, șefii diplomațiilor americană și română, Mike Pompeo și Bogdan Aurescu, au discutat despre sporirea prezenței navale aliate la Marea Neagră. 

Șefii de stat și de guvern din țările membre ale NATO se întrunesc în perioada 3-4 decembrie, la Londra, pentru o reuniune specială care să marcheze cei 70 de ani de la înființarea Alianței. 

Sursă Foto: Facebook/Boyko Borissov

Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN