AVION DISPĂRUT. Seismologii chinezi au detectat o UNDĂ SEISMICĂ, imediat după ce aeronava a dispărut

Friday, 14 March 2014, 11:13 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

UPDATE. Agenţia de presă oficială din China, Xinhua, raportează că un grup de seismologi şi cercetători chinezi au detectat o undă seismică în apele Oceanului Indian, undeva între Malaezia şi Vietnam, la 2.55 ora locală, sâmbăta trecută.

"Evenimentul care a fost detectat pe fundul oceanului ar fi putut fi cauzat de căderea avionului în apă. Puterea undei seismice indică faptul că prăbuşirea a fost catastrofală", scrie news.com.au.

Zona detectată de seismologi ca fiind locul din care a pornit unda seismică este la 116 km nord-est de locul în care s-a pierdut contactul final cu avionul MALAYSIA AIRLINES şi e considerată o zonă lipsită de evenimente seismice."Din câte înţeleg, pe baza unor informaţii noi, nu neapărat concludente, dar noi, zona de căutare va fi extinsă la Oceanul Indian", a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Mai multe publicaţii americane, care citează oficiali de rang înalt, afirmă că avionul de tip Boeing 777 a continuat să transmită un semnal automat, timp de mai multe ore, după ce a dispărut de pe radare. Sistemele de transmisie au încercat cu regularitate să se conecteze la unul sau mai mulţi sateliţi, potrivit acestor surse.

Marina americană a trimis o navă şi un avion în această regiune, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul US Navy sub protecţia anonimatului.

"USS Kidd tranzitează Strâmtoarea Malacca în drum spre Oceanul Indian", a declarat joi oficialul, referindu-se la unul dintre cele două distrugătoare americane care participă la căutări, alături de USS Pinckney. Cele două nave erau mobilizate, până în prezent, în Golful Thailandei.

După aproape o săptămână de la dispariţie, misterul continuă să învăluie zborul MH370 care asigura o legătură Kuala Lumpur-Beijing, cu 239 de persoane la bord.

"Nu-mi amintesc de vreun alt caz de acest tip, în care să fi dispus de atât de puţine indicii cu privire la ceea ce s-a întâmplat", a declarat Ravikumar Madavaram, un expert în domeniul aerospaţial din cadrul firmei de consultanţă Frost & Sullivan Asia Pacific.

Căutările s-au concentrat iniţial asupra Mării de Sud a Chinei, la est de Malaysia, pe ruta avionului. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului.

- De la o tablă de şah la un teren de fotbal

Odată cu extinderea către Oceanul Indian, al treilea ca mărime în lume şi cu o adâncime medie de 3.900 de metri, zona căutărilor este imensă.

Este ca şi cum ai trece de la "o tablă de şah la un teren de fotbal", a declarat pentru CNN comandantul Flotei a VII-a americane William Marks. Marina americană continuă să operze sub coordonarea Malaysiei, a adăugat militarul.

Guvernul malaysian este la curent cu informaţii provenind de la Casa Albă şi din presa americană şi le examinează, a declarat pentru AFP un conducător al operaţiunilor, care nu a vrut să comenteze inainte.

Lipsa indiciilor despre situaţia avionului şi modul de gestionare, considerat confuz, al crizei au provocat furie şi tristeţe în Malaysia şi China, 153 de chinezi aflându-se la bord.

Guvernul malaysian a subliniat asupra naturii "excepţionale" a acestei dispariţii, pistele - care s-au dovedit toate false până joi - concentrându-se rând pe rând către estul sau către vestul Malaysiei.
Avionul s-a "evaporat" după o oră de la decolare, la ora 0.40, de la Kuala Lumpur,sâmbătă.

Condiţiile meteorologice erau bune şi nu a fost primit niciun mesaj de ajutor.

"Ultimele date au fost transmise de către avion la ora 1.07 şi arătau că totul era normal", a declarat joi ministrul malaysian al Transporturilor Hishammuddin Hussein.

Piste false, informaţii contradictorii şi zvonuri dintre cele mai nebuneşti au marcat căutările avionului de tip Boieng 777, a cărui dispariţie misterioasă derutează atât experţi, cât şi autorităţi.

- O dezactivare manuală?

Încercările de explicare merg de la o explozie la bord şi până la o deturnare, trecând prin probleme tehnice grave, o lovitură de rachetă sau faptul că pilotul s-a sinucis. Pe de altă parte, avionul de tip Boeing 777 este considerat unul dintre cele mai sigure avioane din lume.

"Circulă atât de multe poveşti. În această (vineri) dimineaţa, un bărbat mi-a spus că avionul a aterizat în Africa", declară un malaysian, Subramaniam Gurusamy, în vârstă de 60 de ani, al cărui fiu se afla la bord. "Cum să le explic nepoţilor că nimeni nu ştie unde este tatăl lor?", continuă el.

Dacă avionul a continuat efectiv să zboare timp de patru ore, el a parcurs aproximativ 2.200 de mile suplimentare şi a atins Oceanul Indian, Pakistanul sau Marea Arabiei, ţinând cont de viteza de croazieră.

Gerry Soejatman, un analist în sectorul aviaţiei, se îndoieşte că Boeingul a putut să zboare în spaţiul aerian al Oceanului Indian atât de mult timp fără să apară pe ecrane radar, dat fiind numărul radarelor militare mobilizate în această regiune de către Malaysia, India, Thailanda şi Indonezia.

Potrivit postului american ABC, sistemul de înregistrare a datelor şi transponderul - aparatul care permite semnalarea poziţiei în zbor către radare de la sol şi către alte avioane aflate în apropiere - au încetat să funcţioneze la un interval de 14 minute.

ABC avansează ideea că acest interval indică o dezactivare manuală a celor două sisteme.

Însă Gerry Soejatman este circumspect şi în această privinţă. "Am avut cazuri în care a izbucnit un incendiu în carlingă, iar sistemele s-au oprit unul după altul", notează el. Un interval de timp scurs între cele două opriri nu arată că oprirea a fost efectuată în mod intenţionat, adaugă el.

Dacă avionul s-a prăbuşit în mare, este vorba despre cea mai gravă catastrofă în care este implicat un avion de linie din 2001, când un accident în care a fost implicat un avion de tip A300 aparţinând companiei American Airlines s-a soldat cu 265 de morţi, în Statele Unite.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri