Alegeri locale 2020 Vezi mai multe detalii

Argentina cere negocieri cu privire la Insulele Falkland, Marea Britanie refuză

Friday, 24 June 2016, 11:53 Sursă: REALITATEA.NET

Londra a respins însă orice negocieri pe această temă, în pofida unei rezoluţii cu caracter neconstrângător prin care ONU a îndemnat la soluţionarea diferendului teritorial prin negocieri, notează News.ro.

Susana Malcorra a declarat în faţa membrilor Comisiei pentru Decolonizare că ideea autodeterminării nu este absolută şi că nu se aplică în cazul Falkland, deoarece actualii locuitori au fost plasaţi pe insule de către Marea Britanie, după ce regatul a cucerit insulele în 1833.

"Trecerea timpului nu a erodat validitatea cererii noastre şi nici puterea convingerii noastre că acest conflict îndelung cu privire la suveranitatea insulelor este necesar să fie soluţionat prin negocieri între cele două părţi", a declarat Malcorra.

Rezoluţia de joi, adoptată prin consens, este doar unul dintre zecile de astfel de documente votate de-a lungul anilor, care îndeamnă cele două ţări să negocieze suveranitatea insulelor, cu o populaţie de aproximativ 3.000 de oameni.

Britanicii au respins toate aceste texte, subliniind că locuitorii insulelor sunt cei în măsură să ia o hotărâre.

"Referendumul din 2013 - în care 99,8% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru păstrarea statu-quoului - a transmis mesajul clar că poporul acestor insule nu vrea un dialog cu privire la suveranitate. Argentina trebuie să respecte această dorinţă", a subliniat misiunea britanică la ONU într-un e-mail.

Cele două ţări au purtat un scurt război, în 1982, după ce Argentina a invadat insulele, şi a fost respinsă de forţele britanice.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN