Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ambitiile Rusiei in Gagauzia si cum vrea sa puna mana pe gurile Dunarii. Cat conteaza alegerile?

Friday, 22 August 2014, 12:55 Sursă: REALITATEA.NET

Atunci cand Rusia a anexat Crimeea, toata lumea se astepta ca Moldova sa fie urmatoarea pe lista lui Putin. Un scenariu similar putea fi pus in practica si aici gratie celor 1000 de soldati rusi care se afla la granita cu Transnistria. Gagauzia, in schimb, si-a manifestat la randul sau dorinta de a se separa de guvernul central de la Chisinau si sa isi declare independenta. Totul se petrecea la 2 februarie, in acest an.

Gagauzia este o provincie autonoma formata din etnici turci dar, care, sunt de religie crestin-ortodoxa. Odinioara, aici si-au gasit refugiul inca din secolul al XVIII-lea etnicii turci care au refuzat islamismul si s-au convertit la crestinism. Pe vremea aceea, acest teritoriu romanesc avea o oarece independenta fata de Imperiul Otoman iar, in era sovietica, rusa a ajuns sa fie a doua limba vorbita in aceasta enclava. In Gagauzia locuiesc 160.000 de oameni care reprezinta 3,5% din populatia Moldovei in patru regiuni non-adiacente, localizate in sudul Moldovei, intre Odesa, la est si judetele romanesti Vaslui si Galati, la Vest.

Moldova si-a castigat independenta in fata Uniunii Sovietice pe 27 august 1991, dar a ramas in sfera de influenta a rusilor pana in 2009, atunci cand un guvern de coalitie pro-europeana a preluat controlul tarii, dupa ce populatia a iesit in strada la inceputul lui aprilie, cerandu-i presedintelui comunist Vladimir Voronin, de la acea vreme, sa plece.

Citeste pe europolitics.ro cum vrea Rusia sa puna mana pe gurile Dunarii!
Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Alte articole din: EXTERN