Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

70 de morți în Sinaiul egiptean, în urma recentelor atacuri ale jihadiștilor Statului Islamic

Wednesday, 01 July 2015, 20:14 Sursă: REALITATEA.NET

Dupa valul de atentate coordonate, ciocniri au izbucnit intre soldati si atacatori, soldate cu 38 de morti in randul jihadistilor in Nord-Sinai, potrivit unor surse medicale, in timp ce avioanele de vanatoare F-16 ale armatei bombardau pozitiile SI.

Bilantul atacurilor este unul dintre cele mai dure suferite de armata in bastionul gruparii Ansar Beit al-Maqdess, filiala SI in Sinai, care si-a multiplicat atacurile impotriva fortelor de ordine dupa destituirea, de catre armata, a presedintelui islamist Mohamed Morsi, in 2013.

Jihadistii afirma ca actioneaza ca represalii impotriva represiunii sangeroase care ii vizeaza pe partizanii lui Morsi, soldata si ea cu peste 1.400 de morti.

La Cairo, un inalt responsabil al Fratiei Musulmane, Nasser al-Hufi, si opt alte persoane au fost ucise miercuri intr-un raid al politiei.

In Sinai, jihadistii au lansat cu putin inaintea zorilor o serie de atacuri coordonate impotriva mai multor pozitii ale armatei, folosind in special masini capcana.

Cel putin 70 de soldati si civili au fost ucisi. 15 soldati au murit intr-un dintre atacuri, unde o masina capcana a intrat intr-un baraj al armatei in apropiere de Al-Arish. Intr-un comunicat publicat pe retelele sociale, gruparea "Provincia Sinai" a revendicat atacurile.

Aceasta grupare, fosta Ansar Beit al-Maqdess, si-a schimbat numele pentru a marca supunerea fata de califatul proclamat in Irak si Siria.

Atacurile vin dupa asasinarea procurorului general al Egiptului, intr-un atentat cu bomba, cel mai inalt reprezentant al statului ucis de la inceputul valului de atacuri jihadiste in 2013. O vasta campanie militara a fost lansata impotriva jihadistilor in Sinai, in urma cu doi ani, dar fara a reusi sa stopeze atentatele.


Vezi mai multe


Alte articole din: EXTERN
Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN