Două persoane pe zi! Atât a omorât poliţia americană în 2015

Monday, 01 June 2015, 11:07 Sursă: REALITATEA.NET

Pe o alee din Denver, poliţiştii americani au împuşcat o tânără de 17 ani ce călătorea într-o maşină furată. În North Carolina, poliţia a deschis focul asupra unui producător de alcool contrafăcut ce avea o armă asupra sa.. Într-un apartament din Birminghan, Alabama, alţi oameni ai legii au împuşcat mortal un bărbat în vârstă, după ce fiul acestuia i-a sunat pentru a-i ruga să verifice dacă se simte bine. Bătrânul în vârstă de 77 de ani avea o armă în mână când a deschis uşa.

Sunt doar trei dintre cel puţin 385 de oameni împuşcaţi mortal de poliţişti la nivelul întregii Americi  în primele cinci luni ale acestui an, potrivit unei analize a jurnaliştilor de la Washington Post. Adică o rată a omuciderilor de cel puţin două ori mai mare decât cea raportată de guvernul federal în ultimul deceniu!

Numărul victimelor afroamericane este extrem de disproporţionat, în special al celor neînarmate, potrivit acestei anchete, relatează BBC News online.

Statisticile oficiale au la bază datele raportate de către agenţiile din domeniul aplicării legii. Ele sugerează că aproximativ 400 de persoane au fost ucise anual, începând din 2008 şi până în prezent.

Statele Unite s-au confruntat cu o serie de cazuri controversate în care persoane de culoare neînarmate au fost ucise de ofiţeri de poliţie albi.

Poliţiştilor le este permis să folosească forţa letală atunci când se tem pentru viaţa lor sau a altora, în pofida faptului că nu există niciun mijloc sigur de monitorizare a acestor morţi prin împuşcare.

În schimb Guvernul se bazează pe datele raportate de către cele aproximativ 17.000 de agenţii din domeniul aplicării legii. Aceste date nu conţin omorurile considerate că nu este necesar să fie justificate.

The Washington Post scrie că a înregistrat fiecare incident din 2015 în care poliţişti au ucis persoane prin împuşcare în timp ce-şi exercitau atribuţiile, folosind interviuri, informaţii provenind de la poliţie, informaţii din presa locală şi alte surse.

Ziarul a descoperit o rată a omuciderilor prin împuşcare de aproape 2,6 pe zi în acest an - mai mult decât dublu faţă de rata de 1,1 pe zi raportată în documentele FBI în ultimul deceniu.

"Cazurile soldate cu personae împuşcate sunt grosolan subraportate", a declarat pentru ziar Jim Bueermann, un fost şef de poliţie, în prezent directorul unui ONG care caută să îmbunătăţească aplicarea legii. "Nu vom reduce numărul de omucideri comise de către poliţie dacă nu vom începe să colectăm corect aceste informaţii", a adăugat el.

Între altele, ancheta ziarului stabileşte că au fost omorâţi de trei ori mai mulţi afroamericani decât albi sau membri ai altor minorităţi la nivel local sau că cei mai mulţi dintre ei erau înarmaţi, dar unul din şase era neînarmat sau avea asupra sa o jucărie.

Potrivit anchetei au fost ucişi 365 de bărbaţi şi 20 de femei, dintre care cei mai mulţi (118) făceau parte din grupul de vârstă 25-34 de ani, în timp ce 94 făceau parte din grupul de vârsta 35-44 de ani. De asemenea, au fost ucişi opt copii sau tineri cu vârsta sub 18 ani.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri