Rectificarea bugetară, ultimele calcule. Cum se împart puținii bani de la buget

Tuesday, 26 November 2019, 07:54, Sursă: Realitatea.net

Guvernul va prezenta, astăzi, forma finală a ordonanţei de urgenţă privind rectificarea bugetară, care ar urma să fie adoptată în această săptămână. Premierul Ludovic Orban a oferit noi detalii, luni seara, despre împărțirea banilor.

Adaugă părerea ta

Suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pentru plata pensiilor şi alocarea unor fonduri în domeniul sănătăţii în vederea asigurării funcţionării spitalelor sau a derulării programelor de sănătate sunt avute în vedere la următoarea rectificarea bugetară, a declarat, luni seară, la un post Tv, premierul Ludovic Orban.

"Pot să vă spun că este necesară o creştere a bugetului la Ministerul Muncii cu cel puţin două miliarde, dintre care o parte sunt bani necesari pentru a asigura transferul de la bugetul de stat către bugetul de pensii, astfel încât să avem toţi banii necesari pentru plata pensiilor. Evident, şi pentru alte cheltuieli sociale, cum sunt alocaţii pentru copii sau alte categorii de cheltuieli. De asemenea, trebuie să creştem bugetul pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru că şi aici banii alocaţi sunt insuficienţi pentru a putea finanţa finanţarea spitalelor şi a programelor. Este nevoie de această creştere a bugetului către sănătate şi pentru a respecta legea în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor făcute de angajatori pentru concedii de sănătate, concedii maternale şi alte categorii de cheltuieli. Şi aici este necesară o majorare cam de 2 miliarde", a explicat Ludovic Orban.

Rectificarea bugetară, pe un deficit de aproape 4 la sută. Cine pierde și cine câștigă bani

Potrivit unui document obținut de Realitatea Plus, rectificarea bugetară pe care au pregatit-o liberalii presupune să se taie bani de la Educatie, Interne, Transporturi, în timp ce mai mulți bani vor primi Ministerul Muncii, al Sănatatii, dar și cel al Dezvoltării, pentru plata facturilor de la PNDL. 

Acesta s-a referit şi la faptul că trebuie alocată o sumă cuprinsă între 600 şi 800 de milioane de lei pentru a completa veniturile bugetelor locale, în condiţiile în care multe administraţii locale nu mai au bani pentru funcţionare, dar şi pentru cheltuielile de asistenţă socială.

Întrebat cât de gravă este situaţia bugetară, Orban a subliniat că este depăşită ţinta de deficit, asigurând că vor fi alocate toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu aibă de suferit.

"În mod evident, deja este depăşită ţinta de deficit în execuţia bugetară, e clar că nu putem asigura menţinerea ţintei de deficit, pentru că asta ar însemna să nu asigurăm cheltuieli absolut necesare, indispensabile, fără de care multe instituţii publice şi autorităţi locale nu ar avea resursele financiare pentru a încheia anul în bune condiţii. (...) Am spus foarte clar că vom aloca toate resursele financiare pentru ca niciun român să nu aibă de suferit. Sigur că, pentru a putea asigura aceste sume, va creşte deficitul, dar ne asumăm această creştere de deficit, pentru că n-avem aici de ales, este clar că toate aceste sume de bani care sunt indispensabile, pentru a nu pune în pericol veniturile sau calitatea vieţii pentru multe dintre categorii dintre cele mai vulnerabile, toate aceste sume de bani le vom asigura prin rectificarea bugetară", a precizat premierul.

Bugetul pe anul viitor, a anunţat Orban, va fi proiectat pentru a reduce deficitul, în condiţiile unei creşteri a veniturilor, printr-o mai bună colectare, scrie Agerpres.

"Noi avem în programul de guvernare că nu introducem taxe şi impozite noi, dar se poate realiza o colectare mai bună, pentru că mie mi se pare că 25,3% din PIB - cam atât reprezintă veniturile bugetului de stat - reprezintă un procent foarte mic din PIB şi există posibilitatea clară a unei creşteri a gradului de colectare, prin atacarea evaziunii fiscale, mai ales în zonele în care ea este foarte mare. (...) Pe de altă parte, trebuie o optimizare a cheltuielilor, renunţarea la cheltuielile nenecesare. (...) De asemenea, trebuie şi o eficientizare şi o optimizare a structurii administrative", a spus Orban.

Comentarii Existente
2019-11-26 10:07:34
ingineruul scirbit de viata

Lambada lui Orban se manifesta economic, din plin. Asa se traduce stirea!!! Tot inainte baieti !!

Alte articole din: Ultimele Stiri