Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BNR ia măsuri pentru a ajuta economia

Friday, 20 March 2020, 21:08 Sursă: Realitatea PLUS

Concret, Banca Națională va introduce mai multă lichiditate, adică mai mulți bani pentru a face piața financiară funcțională, care va finanța acum mai ușor, mai rapid și mai ieftin economia.

O altă măsură o constituie reducerea dobânzii cheie de la 2,5% la 2%, începând de luni, 23 martie, și cumpărarea de titluri de stat de la băncile care le deţin. De asemenea, dobânda penalizatoare la care băncile se pot împrumuta la BNR scade de la 3,5% la 2,5 procente.

Totodată, se reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale. Adică scad costurile de finanțare pentru toată economia, susțin specialiștii. Ar urma să scadă ROBOR-ul și automat și ratele oamenilor.

Și companiile pot lua credite mai ieftin și mai ușor, din cele puse la dispoziție de Ministerul Finanțelor, pentru firmele afectate de coronavirus.

Deciziile au fost luate într-o ședință de urgență a Consiliului de Administrație al BNR. Recent, a existat o solicitare a ministrului de Finanțe către BNR, pentru a relaxa condițiile monetare. 


Vezi mai multe


Alte articole din: ECONOMIE
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE