Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban, apel către parlamentari: Fiți alături de Guvern în tot acest efort de convingere a celor care bagatelizează pandemia. Nu înțeleg opoziția față de mască. Coronavirusul ucide!

Wednesday, 12 August 2020, 06:22 Sursă: realitatea.net

Autor: Istratie Dan

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban va prezenta raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.

Redăm principalele declarații ale premierului Ludovic Orban, susținute în ședința celor două Camere ale parlamentului, care a început la ora 13.00:


„Mă voi referi pentru început la măsurile de combatere a răspândirii COVID-19

Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă care o știe toată lumea pentru că pentru o perioadă de 3 săptămâni autoritățile au fost lipsite de instrumentele legale pentru a lupta eficient. În legea 55 s-au introdus 2 articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, autorităților sanitare în lupta anti-coronavirus.

În legea 55, practic detașările care au fost făcute în stare de urgență fără acordul instituției sau angajatului, detașările au devenit aproape imposibile.

A doua măsură a fost cea a blocării concursurilor. De la adoptarea legii 55 sunt blocate concursurile în ambulanțe, spitale, DSP, Poliție, Jandarmerie, inspecțiile de muncă, ANSVSA și alte instituții

În perioada de după decizia CCR, noi am avut circa 5.000 de persoane diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut impune nicio măsură.

Mai mult, toți contacții au fost liberi. Nu s-a putut dispune carantinarea, izolarea. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost luate gradual. Această suprapunere a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de la media de 500 cazuri pe zi la 1300.

Imediat ce Parlamentul a adoptat legea 136 (noua lege a carantinei-n.r) am dispus toate măsurile de care aveam nevoie. Într-o perioadă atât de scurtă de timp, am ajuns să avem peste 10.000 de persoane tratate în spatii ale spitalelor, s-a dispus carantinarea pentru aproape 40.000 de români, s-a dispus izolarea la domiciliu, tratatarea la un domiciliu pentru aproape 15.000 de români. Ce s-ar fi întâmplat dacă nu s-ar fi adoptat legea? Nu puteam interveni.

În ceea ce privește detașările, s-au dispus peste 1500 de detașări. Peste 1100 sunt la DSP-uri care sunt suprasolicitate, care daca nu puteam beneficia de acesti angajati, suprasolicitarea ar fi dus la ineficienta in combaterea virusului. DSP-urile trebuie sa emita toate deciziile, sa supravegheze, impreuna cu ambulantele, recoltarea probelor pentru diagnosticare, să asigure inspecția de sănătate, trebuie sa efectueze anchetele epidemiologice, iar viteza este vitala în multe cazuri.MS a si emis un ordin pentru proceduri clare .

Am avut nevoie de persoane detașate pentru că a crescut numărul de pacienți tratați în sectiile de terapie intensiva. Problema secțiilor ATI este că deși avem o capacitate mai mare, infecția nu e distribuită unitar la nivelul țării. Sunt județe mai afectate.  În mod constant am avut în vedere creșterea capacității la ATI și după adoptarea Legii 136 am luat măsuri energice pentru creșterea numărul de paturi. dar fără detașarea medicilor, degeaba ai paturi, ventilatoare, dacă nu ai personal.
Am crescut numarul de paturi ATI cu aproape 130 de paturi și procesul continuă. Mai avem la Brașov, la „Matei Balș” capacitate de a crește numărul de paturi. Și aici detașarea a fost soluția să facem funcționale foarte multe paturi care altfel nu ar fi putut fi operaționalizate.

Am crescut constant capacitatea de testare – de la cca 500, la zile în care se fac 25.000 de teste. Intenția noastră este de a crește constant capacitate de testare RT-PCR, în spații adecvate și cu personal profesionist. Creșteterea capacității de testare e esențială pentru că poți identifica mai repede o persoană bolnavă și să vezi care sunt zonele de risc.

A fost un lucru care nu ne-a făcut plăcere să apelăm la el. Deși e perioadă de vară am crescut controalele și la persoane juridice, și la persoane fizice. Au fost date foarte multe amenzi.
Când te expui riscului de infectare nu te expui doar pe tine, ci și persoanele apropiate. Când dăm sancțiuni, le dăm strict cu obiectivul de a-i ajuta să respecte regulile. Cu cât crește procentul românilor care respectă regulile, care se protejează, cu atât riscul de răspândire a virusului scade

Virusul nu a dispărut vara așa cum se estima, nici nu e vorba de valuri. Virusul este în comunitate și se răspândește.

Cu cât interacțiunile între oameni cresc și riscul de infectare crește. Soluția e simplă și clară: respectarea regulilor.

Nu înțeleg opoziția față de mască. Masca e cel mai bun mijloc de a te proteja. E garanția că nu te infectezi când interacționezi cu alți oameni. Distanța, regulile ne permit să ducem o viață normală.

Fac apel la dvs. în numele patriotismului și responsabilității pe care o aveți pentru românii care v-au votat, fiți alături de noi în tot acest efort de convingere a celor care bagatelizează pandemia.

Coronavirusul ucide, provoacă moartea, nu doar pentru persoane cu boli, ci și pentru persoane sănătoase. Toate măsurile pe care le luăm au doar acest obiectiv: de a reduce numărul persoanelor infectate.

Începerea anului școlar - 14 septembrie

Decizia noastră e ca pe 14 septembrie să înceapă anul școlar.  În condiții de siguranță sanitară, care să tină cont de situatia epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia de a incepe scoala diferentiat.

Există practic trei situatii - verde, galbena, rosie. E vorba de numărul de infectări in ultimele 14 zile. În funcție de situatia epidemiologică din localitate, scoala se poate deschide normal, intre 1 și 3 se poate deschide cu prezenta alternativa, jumătate fizic, jumătate online, cu alternarea celor doua. Ș i unde e risc epidemiologic, scoala va incepe online. (...)

Pentru fiecare mod de începere. trebuie luate măsurile specifice. Unde începe normal, e obligatoriu purtarul măștii. Unde e posibil să se asigure separarea prin plafane de plexiglas e important ca acest lucru să se realizeze. Toate solile trebuie pregătite cu dezinfectanți. Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor. Situația în momentul de față am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Aproximativ 20% dintre școli nu sunt conectate la internet. Vom găsi soluții.

Am constituit un Comitet interministerial care pregateste deschiderea anului scolar, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan. Este clar ca pentru fiecare mod de incepere a anulu iscolar trebuie masuri specifice . Acolo unde incepe scoala , fizic, e necesara purtarea mastii pentru elevi, profesori, personal auxiliar. 

Acolo unde va fi nevoie să se monteze panouri de plexiglas, e important sa se realizeze pentru a reduce contactul fizic. Toate scolile trebuie pregatite cu substante dezinfectante, la dispozitia cadrelor didactice si elevilor. 

Am alocat resurse improtante pentru lectiile online. Am analizat si evaluarea MEC arata ca 20% din scoli nu sunt conectate la itnernet. Si impreuna cu ANCOM, operatori ide telefonie mobila, autoritatile locale vom gasi solutii pentru conectarea la internet a tuturor scolilor - acesta este obicectivul.

Accesul la platforme online: Google si Microsoft au pus la dispozitiie solutii gratuite pentru fiecare scoala, pentru a permite derularea pe aceste platforma a cursurilor online.

A treia directie de actiune e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu dispun de tablete, calculatoare laptopuri. Am alocat din Fondul de rezerva suma cnecesara pentru achizitia a 250.000 de tablete, e in derulare licitatia, saptamana viitoare va fi stabilit câștigătorul (...) Din 125 de milioane de euro, din fonduri europene, vom avea la dispozitie bani pentru alte cheltuieli - achizitionarea mijloacelor de protectie sanitara, a dezinfectantilor, decontarea autorităților locale cheltuieli pentru achiziționarea de laptopuri.

Măsurile pentru organizarea alegerilor locale 2020

AEP, MS și MAI dezbat setul de reguli ce trebuie respectate pe parcursul campanieie electorale. 

Regulile au ca obiectiv protejarea sănătății. Cu siguranță va fi măsura portului măștii pentru candidați în toate interacțiunile cu alegătorii.

Vor exista reglementări pentru organizarea evenimentelor electorale – distanță fizică între participanți, limitarea numărului de participanți, purtarea măștii.

Distribuția materialelor: discuțiile sunt ca activiștii să poarte mănuși și să aibă dezinfectanți.
În ziua votului, toți reprezentanții din birourile secțiilor de votare vor avea la dispoziție 5 măști pe parcursul zilei.

Ne gândim reguli de distanțare fizică dacă sunt mai mulți alegători care stau la coadă la sectiile de vot. Așteptarea să fie în spații marcate, în afara secțiilor.

Vom incerca sa utilizam obligatia de dezinfectare a mâinii la intrare și la ieșirea din secția de vortare. 

Când vom avea proiectul cu regulile, îl vom trimite către toți liderii politici.

Cred că putem organiza alegerile fără să creștem riscul de transmitere a virusului. Regulile au ca obiectiv protejarea sănătății. Cu siguranță va fi măsura portului măștii pentru candidați în toate interacțiunile cu alegătorii. Corectitudinea candidaților în campanie și a sustinatorilor e foarte importanta si de ei depind modul de organizare si capacitatea de a nu creste infectarea.

Închei cu un mesaj de unire a fortelor, pentru ca putem sa luptam eficient, dar este important ca oameni icare reprezinta modele, cu functi iublica, influencerii sa fie un exemplu de comportament, Nu trebuie ca tema coronavirusului  sa reprezinte tema de campanie electorala.

De responsabilitatea fiecaruia dintre noi depinde in mare masura evolutia. Cu cât reducem răspândirea virusului, viața noastră trebuie să fie cât mai normală”, a declarat Ludovic Orban, de la tribuna Parlamentului.

***

Reamintim că, în 27 iulie, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar.

"Preşedinţii celor două Camere au transmis premierului o invitaţie pentru a veni în faţa Parlamentului şi a arăta măsurile adoptate de Guvern în perioada pandemiei şi cum a gestionat Guvernul această perioadă a pandemiei. Trebuie să ştie poporul român dacă Guvernul a luat măsurile de care era nevoie sau nu a luat măsurile de care era nevoie, de ce a întârziat anumite măsuri, de ce se întâmplă în continuare achiziţii netransparente, de ce nu au ajuns măştile la populaţie încă. Sunt foarte multe întrebări pe care colegii noştri le vor adresa premierului şi domnia sa va trebui să răspundă în faţa plenului reunit", a afirmat Cazanciuc.

Premierul Ludovic Orban a precizat atunci că este disponibil să se prezinte cu toate datele în faţa Parlamentului.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL