Cutremurul devastator din Italia. Bilanţ tragic: 291 de oameni au murit

Saturday, 27 August 2016, 08:31 Sursă: REALITATEA.NET

UPDATE. Bilanţul tragic al cutremului din 24 august din Italia a crescut la 291 de persoane decedate.

UPDATE 14.40. Funeraliile de stat pentru victimele seismului din Italia,la care au luat parte politicieni de rang înalt, s-au încheiat

Italia plânge sâmbătă, în zi de doliul naţional, victimele seismului de miercuri, soldat cu 290 de morţi şi aproximativ 500 de răniţi, relatează La Repubblica. La Monticelli ad Ascoli au avut loc funeralii naţionale pentru 35 dintre cei care şi-au pierdut viaţa sub dărâmături, ceremonie la care au luat parte şeful statului, premierul şi alţi politicieni de rang înalt.

Circa 600 de oameni s-au strâns în faţa sălii de sport unde s-a derulat slujba, pentru a urmări, ceremonia pe ecrane gigantice. Printre ei, reprezentaţi ai Crucii Roşii şi voluntari ai Diocezei Ascoli au împărţit apă.

În sala plină de coroane de flori s-au aflat numeroşi politicieni, printre care preşedintele ţării, Sergio Mattarella, premierul Matteo Renzi şi soţia sa, înlăcrimată, preşedintele Senatului Pietro Grasso, cel al Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini şi vicepreşedintele Parlamentului European David Sassoli.

Printre invitaţi s-a numărat şi primarul din L’Aquila, Massimo Cialente, al cărui oraş a fost devastat de un seism în urmă cu şapte ani. La intrarea în sală, el l-a îmbrăţişat pe primarul din Arquata del Tronto, Leandro Petrucci.

„Acesta este salutul pe care îl oferă comunitatea noastră celor 35 de victime, dar şi celorlalte. Gândurile noastre se îndreaptă spre Accumoli şi Amatrice, pentru că suntem o singură mare familie”, a spus episcopul de Ascoli Piceno, Giovanni D’Ercole, care a oficiat slujba funerară.

“Să nu vă fie teamă să vă strigaţi suferinţa, dar nu vă pierdeţi curajul. Împreună ne vom reconstrui casele şi bisericile, împreună vom reda viaţă comunităţii noastre, pornind chiar de la tradiţiile noastre şi de la dărâmăturile morţii”, a adăugat el.

Episcopul le-a amintit apoi pe Giorgia şi Giulia, două surori scoase de sub dărâmături, una fără suflare, cealaltă în viaţă. “Numai Giorgia a supravieţuit. Moarte şi viaţă, erau îmbrăţişate”, a spus el.

Pe parcursul ceremoniei, au fost citite numele celor care şi-au pierdut viaţa, în faţa mulţimii cu ochii în lacrimi, scrie news.ro.

Între timp, presa italiană a publicat sâmbătă o scrisoare trimisă de un pompier micuţei Giulia, pe care nu a reuşit să o salveze. “Bună micuţo, scuze că am ajuns prea târziu. Din păcate deja nu mai respirai, dar vreau să ştii, de acolo de sus, că am făcut tot ce ami putut pentru a vă scoate afară de acolo. Bună Giulia, chiar dacă nu mai cunoscut, te iubesc, Andrea”, a scris pompierul.

În cursul dimineţii, Mattarella, însoţit de preşedintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti, a mers la Amatrice, zona cea mai grav afectată de seism.

El a ajuns în regiune cu elicopterul, după care a mers pe jos printre dărâmături, alături de primarul Sergio Pirozzi, care i-a arătat dezastrul lăsat în urmă de catastrofă.

Mattarella a mers la centrul operaţional pentru salvare, unde le-a mulţumit celor care au muncit zi şi noapte pentru a scoate oamenii de sub dărâmături. “Vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi”, a spus el. “Este datoria noastră, domnul preşedinte”, i-au răspuns membrii echipelor de intervenţie.

Apoi, şeful statului a vizitat taberele ridicate de autorităţi pentru sinistraţi. El s-a întâlnit cu mai mulţi copii, cărora le-a promis că localitatea va fi reconstruită.

“Să sperăm, pentru că vom ţine minte, nu vrem să sfârşim ca cei de la l’Aquila, unde sunt încă în acelaşi punct ca la început. Amatrice nu va mai fi ca înainte, dar vrem să o luăm de la început, de la cuvinte să trecem la fapte”, i-au spus oamenii care de trei zile trăiesc în corturi, şefului statului.

La plecare, preşedintele a îmbrăţişat o femeie în vârstă, pe care a încercat să o consoleze.

UPDATE 12.30. Bilanţul tragic al cutremului din 24 august din Italia a crescu la 290 de persoane decedate.

UPDATE 10:20. Bilanţul seismului de miercuri, din centrul Italiei, a crescut la 284 de morţi

Printre străinii care şi-au pierdut viaţa se numără opt români, o femeie din Spania, un canadian şi un albanez. De asemenea, trei turişti britanici, inclusiv un copil de 14 ani, şi-au pierdut viaţa.

Potrivit autorităţilor, peste 180 de victime au fost identificate, inclusiv cel puţin 21 de copii. Cel mai mic avea numai cinci luni şi jumătate. Cea mai în vârstă victimă avea 93 de ani.

Tot sâmbătă, la Ascoli Piceno, capitala provinciei Marche, vor avea loc funeralii naţionale pentru victime. La ceremonia organizată la Domul din localitate va lua parte şi preşedintele italian, Sergio Mattarella.

Anunţul a fost făcut de preşedintele regiunii Marche, în cursul unei reuniuni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Laura Boldrini, şi cu parlamentarii din Marche.

“Ar fi fost un semnal urât, dacă statul nu ar fi decis să organizeze funeralii colective şi solemne pentru victimele cutremurului”, a declarat Boldrini.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turişti aflaţi în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

Aproape 300 de clădiri istorice au fost distruse de cutremurul din Italia

Aproximativ 5.000 de persoane - poliţişti, pompieri, militari sau voluntari - caută neîncetat, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supravieţuitori între dărâmături.

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbuşit sau au fost avariate grav, scrie news.ro.

Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulţi dintre ei şi-au petrecut ultimele trei nopţi sub cerul liber, în maşini sau în corturile puse la dispoziţie de autorităţi. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistraţi înfiinţate de autorităţi în jurul localităţilor afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni şi copii au dormit într-o sală locală de sport.

Ambasadorul României la Roma: Procedura de identificare a celor pe care-i avem pe listă este greoaie

În total, autorităţile au pus la dispoziţia sinistraţilor 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunţat şeful Protecţiei Civile italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferinţă de presă, potrivit La Repubblica.

Principalele tabere de corturi au fost înfiinţate la Accumoli, Amatrice, Montegallo şi Arqueata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci oraşe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore.

Cu toate acestea, mulţi dintre cei care au rămas fără locuinţe în timpul seismului de miercuri au preferat să se refugieze la rude sau prieteni din alte regiuni. De asemenea, unii oameni au ales să doarmă în maşini, pentru a fi aproape de oraşele lor, aflate în ruină.

Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităţilor.

Unii supravieţuitori, escortaţi de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esenţiale pe care le-au mai găsit.

Seismul de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici.

Italia a declarat stare de urgenţă în regiunile cele mai grav afectate, iar premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o şedinţă de urgenţă a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucţie.

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată şi a anunţat o nouă iniţiativă, “Case italiene”, menită să împiedice construcţiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL