Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Zegrean: „Atitudinea lui Iohannis nu este constituțională. Dăncilă are câștig de cauză”

Thursday, 05 September 2019, 19:00 Sursă: REALITATEA.NET

„Decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea miniștrilor interimari pentru portofoliile Energie, Mediu și relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare, nu înseamnă că Guvernul moare”, a declarat pentru HotNews.ro fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a mai spus că „este răspunderea președintelui această decizie, pentru că în Constituție este termen imperativ că în caz de vacantare a postului președintele va desemna un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile”.

„Exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, mai ales că cei propuși pentru a fi interimari sunt miniștri în funcție, deci ei îndeplinesc condițiile de a fi miniștri”, a declarat fostul președinte al CCR pentru HotNews. ro.

„Atitudinea nu este una constituțională”, a mai precizat Zegrean despre răspunsul președintelui Klaus Iohannis.

Despre ce poate face premierul, Augustin Zegrean a comentat că „Viorica Dăncilă poate să lase aceste ministere fără miniștri, pentru că știe că pentru miniștri titulari ar trebui să meargă în Parlament pentru a cere votul, în condițiile în care s-a schimbat structura Guvernului după retragerea ALDE”.

„Ministerele pot funcționa fără titulari în acest interval, pentru că la fiecare minister trebuie să existe un înlocuitor. Guvernul va lucra cu mai puțini miniștri. Nu se desființează ministerele, nici Guvernul nu moare dacă nu numește domnul președinte miniștrii interimari", a mai precizat fostul președinte al CCR pentru HotNews.ro.

Despre sesizarea Curții Constituționale de către Guvern, Zegrean spune că "are șanse, dar până la pronunțarea unei decizii trece minimum o lună", potrivit HotNews.ro.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seară că respinge miniștrii interimari propuși de premier după plecarea ALDE de la guvernare și o trimite de Viorica Dăncilă să-și legitimeze Guvernul prin votul Parlamentului.

Iohannis: "Nu girez un astfel de guvern și resping categoric propunerile de miniștri"

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL