Anunțul lui Vladimir Putin despre gazoductul Nord Stream 2, la doar o zi după atacul lui Trump

Wednesday, 21 August 2019, 19:48 Sursă: REALITATEA.NET

Construcţia porţiunii finlandeze a conductei de gaze Nord Stream 2 este finalizată, a anunţat miercuri la Helsinki preşedintele rus Vladimir Putin. Cu doar o zi înainte, la Washington, cu ocazia vizitei președintelui Iohannis la Casa Albă, SUA și România au reiterat opoziția comună la construcția gazoductului care va permite Rusiei să exporte gaze în Nordul Europei.

Adaugă părerea ta

Exprimându-se alături de omologul său finlandez Sauli Niinistö într-o conferinţă de presă, Putin a mai declarat că Rusia va începe să emită vize electronice pentru unele ţări ale Uniunii Europene începând cu 1 octombrie. El nu a numit ţările.

Printre altele, în timpul vizitei la Helsinki, Vladimir Putin a lăudat legăturile puternice cu Finlanda vecină, notează agenţia DPA.

"Relaţia noastră cu Finlanda a crescut în mod tradiţional mai degrabă continuu, în fiecare domeniu", i-a spus Putin preşedintelui finlandez Sauli Niinistö la întâlnirea din capitala finlandeză, potrivit mass-media de stat ruse.

El a propus ca discuţiile cu Niinistö să se axeze pe "fiecare problemă pentru care avem un interes reciproc".

Într-un comunicat separat, Kremlinul a declarat că discuţiile se vor concentra de asemenea pe relaţia Rusiei cu UE. Finlanda deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

SUA și România, declarație comună anti-Nord Stream 2

Într-o declarație comună cu președintele României, Klaus Iohannis, liderul de la Casa Albă Donald Trump a reiterat opoziția puternică a SUA față de coridorul de gaze Nord Stream2:

"Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei".

Proiectul conductei Nord Stream 2 este derulat de compania publică rusească Gazprom, cu finanțare din partea companiilor germane Uniper și Wintershall/BASF, dar și a celor din alte state europene - Dutch, OMV și Engie.

Criticii acestui proiect în valoare de 11 miliarde de euro se tem că el va crește dependența Europei de gazul rusesc. Trump însuși a atacat Germania că este ”captiva” Moscovei din cauza dependenței de energia exportată de Rusia.

Nord Stream 2 ocolește și Ucraina, un nou motiv de îngrijorare pentru criticii proiectului, care spun că, astfel, Kievul devine și mai vulnerabil în fața influenței Moscovei.