Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

USR: "Ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru administrația publică"

Saturday, 18 November 2017, 12:23 Sursă: REALITATEA.NET

"Noul proiect de Cod Administrativ propus de PSD distruge eforturile din ultimii 15 ani de a aduce integritate și performanță în administrația publică. Noile reglementări au același scop ca modificările din Legile Justiției — slăbirea luptei anticorupție — de data aceasta prin slăbirea regimului incompatibilităților, relaxarea criteriilor de integritate, diminuarea răspunderii decidenților politici, politizarea funcțiilor publice", se spune în comunicat.

Potrivit USR, proiectul de Cod Administrativ conține prevederi care determină crearea unor "super miniștri".

"La condițiile generale pentru ocuparea funcției de membru al Guvernului, nu mai apare interdicția de a ocupa orice funcție publică timp de 3 ani de la încetarea mandatului în urma constatării unei incompatibilități. Se omite cazul de încetare a mandatului de ministru din motive legate de caracterul ilicit al averii, așa cum este stipulat în legislația actuală", afirmă USR.

Conform sursei citate, se elimină controlul cu privire la oportunitatea emiterii actelor administrative din partea altor autorități, incluzând aici și instanțele de judecată — aprecierea necesității și oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparține exclusiv membrilor Executivului.

Totodată, USR susține că noul cod va duce la crearea unor "super prefecți".

"Funcțiile de prefect și de subprefect devin funcții de demnitate publică, asimilate funcțiilor de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat (în legislația actuală prefecții sunt înalți funcționari publici). Sunt asimilați membrilor Guvernului atât din perspectiva condițiilor necesare pentru a putea fi numiți în funcție, cât și din perspectiva regimului privind incompatibilitățile și conflictul de interese și regimul răspunderii juridice pentru actele administrative emise", se indică în comunicat.

Potrivit USR, prefectul poate fi membru de partid și poate avea scutire de la formarea profesională de specialitate.

Despre funcționarii publici, USR spune că vor deveni "tehnicieni subordonați politic".

"Se schimbă fundamental statutul funcționarului public, transformându-l într-un tehnician care găsește argumente 'tehnice' pentru deciziile primarilor și miniștrilor. (...) Funcționarii publici pot fi membri ai partidelor politice", se precizează în comunicat.

Potrivit senatorului USR Florina Presadă, acest cod continuă un proces de "capturare" a statului.

"Acest cod reprezintă ultimul cui din sicriul pe care PSD îl pregătește pentru întregul cadru instituțional și administrativ al României. După bâlbâielile din Codul fiscal, după atacul direct asupra justiției, după raportul pe MCV al Comisiei Europene care confirmă încă o dată dezastrul guvernării PSD/ALDE, acest cod continuă un proces de capturare a statului și de subordonare unor interese politice", a declarat Presadă, conform comunicatului citat.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL