Ursula von der Leyen vrea și un comisar european britanic

Thursday, 24 October 2019, 14:24 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ursula von der Leyen, viitoarea șefă a Comisiei Europene, cere Londrei să desemneze un comisar european în cazul în care va face parte din Uniunea Europeană și după 31 octombrie. Regatul Unit a fost „sărit” din cauza Brexit-ului, însă în prezent, este posibilă o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE până la începutul anului viitor.

Von der Leyen a declarat joi că acest lucru este necesar în cazul în care Marea Britanie va fi în continuare parte din UE.

„Dacă de la 1 noiembrie Regatul Unit face în continuare parte din UE - şi este în continuare de luat o hotărâre în acest sens, aşadar acest lucru nu este sigur -, atunci voi cere, evident, Regatului Unit să trimită un comisar”, a declarat Ursula von der Leyen într-o vizită la Hesinki, potrivit Reuters.

Mandatul lui Jean-Claude Juncker se încheie săptămâna viitoare, pe 31 octombrie, data la care Ursula Von der Leyen îi va urma.

Predarea ştafetei a fost amânată însă cu o lună, în contextul în care comisarii francez, ungar şi român nu au fost confirmaţi de Parlamentul European (PE).

Legislaţia europeană prevede ca fiecare stat membru UE să desemneze un comisar, însă Regatul Unit a fost scutit de această obligaţie în privinţa viitoarei CE, în perspectiva unui Brexit la 31 octombrie.

Însă, din cauza eşecului ratificării la timp a noului acord al Brexitului cu Bruxellesul în Parlamentul britanic, premierul britanic Boris Johnson a cerut o nouă amânare a Brexitului, până la 31 ianuarie 2020.

Această amânare nu a fost aprobată încă, din cauză că durata ei nu este susţinută în unanimitate.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN