Coronavirus - România: 18283 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Cioloș și Verhofstadt cer președintelui Comisiei Europene să schimbe „modul european de viață”

Monday, 16 September 2019, 21:25 Sursă: REALITATEA.NET

Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt, din grupul Renew Europe, i-a cerut noului preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să revizuiască denumirea portofoliul propus sub formula „Protejarea modului nostru european de viaţă", care acoperă atât securitatea, cât şi migraţia.

Titulatura portofoliului deținut de fostul purtător de cuvânt al Comisiei Europene, grecul Margaritis Schinas, este „Protecția modului de viață european”. 

Noul portofoliu care a stârnit deja atâtea controverse va îngloba trei domenii: abilități, educație și integrare, migrație și uniune a securității.

În cazul în care nu va modifica denumirea, Verhofstadt a declarat că noua echipă propusă de von der Leyen se va confrunta cu un vot împotrivă în plenul Parlamentului European (PE).

Renew Europe este serios în privinţa acestui lucru: ori denumirea portofoliului lui (n.r. - Margaritis) Schinas se schimbă, ori îşi pierde competenţele sale în materie de migraţie", a postat Verhofstadt pe Twitter.

„Alltfel asta riscă să pună în pericol aprobarea Comisiei Europene", adaugă coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, fost lider al grupului ALDE din PE timp de zece ani.

Dragă Ursula von der Leyen (...), să ne păstrăm valorile, fie scoţând politica migratorie din portofoliu pentru a evita asocierile nefericite, fie modificând numele", a cerut luni, la rândul său, liderul grupului Renew Europe din PE, Dacian Cioloş, citat de agerpres.ro.


Ursula von der Leyen pledează pentru titulatura noului portofoliu: „Protecția modului de viață european”

Reacția celor doi eurodeutați vine după ce Ursula von der Leyen a pledat din nou pentru „protejarea modului de viață european”, într-un editorial intitulat „Ce înțeleg eu prin modul nostru de viață european”, publicat luni în mai multe publicații europene, citate de agerpres.ro

Ea a reamintit fundamentele Uniunii Europene: respectarea demnităţii umane, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi drepturile omului.

”Am văzut puteri străine interferând în alegerile noastre. Și am văzut populiști cu sloganuri naționaliste ieftine care încearcă să ne destabilizeze din interior. Nu ar trebui să permitem acestor forțe să deturneze modul nostru de viață european. Ei vor ca acest lucru să însemne exact opusul”, a scris von der Leyen.

În același timp, von der Leyen îi asigură pe contestatari că este gata de o dezbatere „deschisă" cu privire la controversata denumire oficială pe care a ales-o pentru postul viitorului comisar pe probleme de migraţie.


Nici Jean-Claude Juncker nu este de acord. Un NU hotărât pentru „modul de viață european” 

Nici președintele în exercițiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu este de acord cu o legătură între migrație și „modul de viață european”. El a criticat denumirea portofoliului de către președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Nu-mi place ideea ca modul de viaţă european să fie pus în opoziţie cu migraţia”, a declarat Juncker la Euronews, citat de agerpres.ro.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL