Coronavirus - România: 471536 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

VIDEO Un pantof al reginei Maria Antoaneta, vechi de trei secole, vândut cu peste 40.000 de euro, la jumătate de preț al unui tablou cu Moliere

Monday, 16 November 2020, 16:05 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Pantoful este confecţionat „din mătase în partea din faţă şi din piele de ied în partea din spate” şi decorat cu „patru panglici plisate suprapuse” în partea superioară.

Talpa este din piele şi are un „toc îmbrăcat în piele vopsită într-o nuanţă de gri”\", cu o înălţime de 4,7 centimetri, precizează Casa de licitații franceză.

Obiectul de încălţăminte măsoară 22,5 centimetri lungime, dimensiuni care ar corespunde măsurii 36 din zilele noastre.

Pantoful i-a fost dăruit lui Marie-Emilie Leschevin de Prevoisin, prietenă apropiată a doamnei Campan, camerista reginei. Obiectul a fost apoi păstrat de la sfârşitul secolului al XVIII-lea de descendenţii acestei femei, decedată în 1816, până la momentul scoaterii sale la licitaţie.

Datorită „viului interes” al „colecţionarilor internaţionali”, potrivit casei de licitaţii Osenat, preţul obţinut este superior sumei estimate, cuprinsă între 8.000 şi 10.000 de euro.

Figura reginei Maria Antoaneta, de origine austriacă, decapitată în timpul Revoluţiei Franceze din 1793, asemenea soţului său Ludovic al XVI-lea, continuă să fascineze lumea întreagă.

Licitaţia de duminică a permis de asemenea Asociaţiei muzeelor naţionale să-şi folosească dreptul de preempţiune pentru achiziţionarea unui tablou din 1824, semnat de Francois-Jean Garneray şi intitulat „Moliere honoré par Louis XIV”.

Instituţia publică a achitat 75.000 de euro în beneficiul Comédie-Française pentru această „rară reprezentare a lui Moliere şi a lui Ludovic al XIV-lea”, în care Regele Soare este înfăţişat invitându-l pe celebrul actor şi dramaturg la masă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL