Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Un medicament pentru forme ușoare și moderate de COVID-19 care ar putea fi produs în România

Friday, 16 October 2020, 16:52 Sursă: Realitatea.net

Până atunci, însă, 70.000 de tablete de Favipiravir (FluGuard) vor ajunge în România în următoarele 6 luni. Primele 220.000 de tablete din acest medicament, dintre care 20.000 reprezintă o donație pentru spitalele COVID-19, au intrat chiar astăzi în depozitele Unifarm, anunță Terapia Sun Pharma Cluj. 

Cele 770.000 de tablete care vor intra în țară în următoarele 6 luni reprezintă necesarul pentru tratarea a aproximativ 10.000 de pacienți cu forme ușoare și moderate de COVID-19, conform recomandărilor protocolului terapeutic din 10 august 2020 al Ministerului Sănătăţii.

Favipiravir este un medicament antiviral, inhibitor al ARN - polimerazei, dezvoltat și utilizat în Japonia din 2014 și în China din 2016, pentru tratamentul gripei severe sau a gripei cauzate de tulpini noi de virus gripal. Favipiravir este utilizat inclusiv pentru tratamentul de urgență sau compasional al infecțiilor cu virusul influenza, virusul Ebola, virusul Lassa, virusul rabic, norovirusul și virusul febrei severe cu sindrom trombocitopenic.

Dovezile clinice recente în COVID-19 au arătat că Favipiravir ameliorează modificările radiologice pulmonare cu eliminarea mai rapidă a virusului, în 4 zile față de 11 zile, fiind superior Lopinavir - Ritonavir și mai bine tolerat. Mai mult decât atât, Favipiravir reduce durata bolii până la vindecare, de la 14,7 la 11,9 zile, numărul pacienților cu forme ușoare sau moderate care au primit Favipiravir și s-au vindecat fiind cu 28% mai mare în comparație cu tratamentul standard.

De asemenea, pentru următoarea perioadă, sunt așteptate rezultatele altor 36 de studii clinice internaționale cu Favipiravir pentru COVID-19, desfășurate inclusiv in Italia, SUA, Germania și Canada, arată reprezentanții Terapia Cluj.

Favipiravir este intrat deja în arsenalul terapeutic pentru COVID-19, fiind utilizat în China, India și Rusia, iar în viitorul apropiat și în Japonia, mai arată sursa citată.


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL