Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

UE vrea o autoritate independentă de combatere a spălării banilor

Thursday, 31 October 2019, 21:52 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit acestui document, care confirmă o informaţie apărută în premieră în cotidianul Financial Times, statele membre invită Executivul comunitar “să studieze avantajele şi inconvenientele care ar apărea de pe urma transferului anumitor responsabilităţi şi puteri pentru supervizarea luptei împotriva spălării banilor către un organism al Uniunii dotat cu o structură independentă”.

Acest organism ar urma să dispună “de puteri directe, cel puţin vis-a-vis de grupurile financiare care operează pe baza unei structuri transfrontalier”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Această propunere ar putea fi adoptată în mod oficial în luna decembrie, când este programată să aibă loc următoarea reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe, a declarat o sursă europeană.

Iniţiativa vine după ce în ultimii ani Europa a fost zguduită de mai multe scandaluri de spălare a banilor care au scos la lumină modul în care infractorii pot exploata sistemul bancar european.

“Există un consens între statele membre asupra faptului că reglementările europene existente nu sunt suficiente”, a explicat o sursă europeană citată de AFP. Aceasta a precizat însă că unele state membre sunt reticente la ideea de a acorda noi puteri la nivel european.

Pe de o parte, Berlinul susţine că “trebuie trase concluziile necesare de pe urma recentelor scandaluri şi trebuie întărit cadrul juridic din UE în materie de luptă împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, “consideraţiile cu privire la o nouă autoritate ar trebui examinate abia ulterior”, a adăugat purtătorul de cuvânt, precizând că Germania este deschisă, în principiu, la ideea de a analiza înfiinţarea de noi structuri în domeniul supervizării financiare.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL