Tudorel Toader: OUG nu se aplică retroactiv

Sunday, 21 October 2018, 08:28 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ordonanța care modifică Legile justiției nu afectează procurorii în funcție din DNA și DIICOT. Este precizarea pe care o face, la aproape o săptămână de la adoptarea actului normativ de către Guvern, ministrul Justiției, Tudorel Toader, într-o postare pe facebook. La fel ca în toate ultimele sale luări de poziţie din ultimele zile, Toader începe prin a argumenta că "preşedintele ştie sau ar trebui să ştie". Mai mult Toader sugerează că şi la Curtea de Apel ar trebui aplicat principiul gradului profesional. 

Tudorel Toader îşi intitulează mesajul postat pe reţelele de socializare, duminică dimineaţă, "Simple precizări referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justiției".

"Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască următoarele:

În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.

Tudorel Toader mai precizează că "fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale."

În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018, mai anunţă Toader.

Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !

Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției, ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel !Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri